• Business

    BlackRock Blog: Η πολιτική της Ευρωζώνης γίνεται και πάλι βαρετή


    Η Ευρωζώνη διανύει από τα μέσα του 2016 μια κατάσταση ηρεμίας έπειτα από μια σπινθηροβόλα περίοδο αναταραχής, κατά την οποία έκαναν την εμφάνισή τους μια  σειρά γεγονότων. «υψηλού κινδύνου». Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η αργή ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των μεταναστευτικών ροών και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα παραμένουν. Ωστόσο, βλέπουμε ένα σταθερότερο πολιτικό περιβάλλον που υποστηρίζει μια διατηρήσιμη, υπεράνω των τάσεων, οικονομική ανάπτυξη και ορισμένες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.

    35880_BII_COTW_091817_v2_blog

    Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πιο σίγουροι για το μέλλον. Η στήριξη για το ενιαίο νόμισμα του Ευρώ (μπλε γραμμη) έχει αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο από το 2004, όπως δείχνει η μπλε γραμμή στο διάγραμμα. Και οι εκτιμήσεις του BlackRock GPS (πράσινη γραμμή) προβλέπουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία, τη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία – τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – πλησιάζει στα επίπεδα του 2015.

    Η απειλή του Ευρωσκεπτικισμού εξασθενεί

    Στην Ιταλία, η πιθανότητα μιας κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών έχει μειωθεί, καθώς κανένα μεγάλο κόμμα δεν πιέζει για έξοδο από την Ευρωζώνη. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron αναμένεται να υλοποιήσει το ευρύ αναπτυξιακό του πρόγραμμα με τη βοήθεια μιας ισχυρής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε στην αγορά εργασίας  ξεκίνησαν καλά, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή, χωρίς μεγάλες διαμαρτυρίες.

    Στη Γερμανία, η Angela Merkel αναμένεται να κερδίσει άνετα την τέταρτη θητεία της ως Καγκελάριος της χώρας την Κυριακή. Το βασικό ερώτημα είναι αν ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι το φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ή το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο θεωρείται πως εκφράζει περισσότερο τις δυνάμεις της αγορά αλλά ταυτόχρονα έχει μια πιο διστακτική στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Συνολικά, υπάρχει ένας άνεμος υπέρ των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες και στις σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Οι κίνδυνοι; Αφενός η οικονομική ανάπτυξη μειώνει τον επείγοντα χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων, αφετέρου οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται είναι υπερβολικά μεγάλες για να ξεπεραστούν.

    Οι Ιταλικές εκλογές την άνοιξη είναι πιθανό να προκαλέσουν πολιτικές και χρηματοπιστωτικές αναταράξεις, οδηγώντας τελικά σε ένα hung parliament. Αυτό περιορίζει το πεδίο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής που χρειάζεται η Ιταλία για να διατηρήσει το χρέος της βιώσιμο.

    Συμπέρασμα: Ένα ευνοϊκό πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη φαίνεται να θέτει το πλαίσιο για ένα εξίσου ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και στο εγγύς μέλλον. Και αυτό προσθέτεται στην σταθερή ανάπτυξη και την εν εξελίξει χαλαρή νομισματική πολιτική. Το ισχυρό ευρώ μπορεί να είναι ένας ακόμα κίνδυνος. Θα προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη των εξαγωγών και θα περιπλέξει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να επιτύχει τους στόχους της για τον πληθωρισμό.

    Θέλουμε οι ευρωπαϊκές μετοχές να κινούνται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Το πρότυπο της Fed τα τελευταία 20 χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ