• Business

    BlackRock Blog: Η αναθέρμανση της οικονομίας έχει περιθώρια εξέλιξης


    Η αναθέρμανση της οικονομίας σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Θα ακολουθήσει μια ανάλυση ορισμένων από τους λόγους για τους οποίους η αναθέρμανση της οικονομίας (όπως την ορίζει το BlackRock Blog) έχει περιθώρια να εξελιχθεί.

    Η λέξη «αναθέρμανση» δεν ορίζεται εύκολα. Αυτή τη στιγμή, η «αναθέρμανση» αναφέρεται σχεδόν παντού, από τον πληθωρισμό έως την οικονομική επέκταση στα φορολογικά πλάνα και τα σχέδια απορρύθμισης του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

    Η ταχεία ανατίμηση της αγοράς σε μια πιο αναπτυξιακή και πληθωριστική προοπτική ξεδιπλώθηκε μέσα σε λίγους μήνες στα τέλη του 2016, κυρίως επειδή οι επενδυτές επανεξέτασαν γρήγορα τις απόψεις τους, αφού είχαν υποστεί τις υπερβολικά αρνητικές επιπτώσεις -όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης- λόγω του σοκ των τιμών των μετοχών του κλάδου της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων. Η ανάκαμψη της Κίνας, χάρη στα ισχυρά κίνητρα, διαδραμάτισε επίσης ρόλο στην επανεμφάνιση των αναδυόμενων αγορών. Πλέον, η επαναξιολόγηση έχει ουσιαστικά τελειώσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αναθέρμανση της οικονομίας έχει τελειώσει κι εκείνη. Το αντίθετο, η δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής αναθέρμανσης έχει περισσότερο χώρο για να εξελιχθεί.

    Υπάρχουν δύο παράγοντες που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη: Πρώτον, τα νοικοκυριά βρίσκονται πια σε πολύ καλύτερη θέση ώστε να μπορούν να καταναλώνουν μετά από μια ιστορική απομόχλευση μετά την οικονομική κρίση του 2007-08 και δεύτερον, οι εταιρικές επενδύσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Στην περίπτωση των ΗΠΑ, ο τομέας των επενδύσεων τελικά πιάστηκε στη «δίνη» ενός περιβάλλοντος μέτριας ανάπτυξης και μεγάλης εταιρικής αβεβαιότητας. Κατόπιν, ήρθε η ενεργειακή κρίση. Οι κεντρικές τράπεζες από το φόβο να μην ξεμείνουν από «πυρομαχικά», έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αποπληθωρισμό. Το επενδυτικό χάσμα διευρύνθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εταιρικές επενδύσεις αποτέλεσαν το συστατικό που έλειπε τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη, το επενδυτικό χάσμα δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα. Μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη ίσως να μπορούσαν να ενισχύσουν την ισχυρή ανάκαμψη της. (Δείτε το παρακάτω διάγραμμα).

    8190_chart_resize

    Γενικά, η ανάλυση αυτή δείχνει ότι τα εν λόγω επενδυτικά χάσματα τείνουν να διορθωθούν. Αυτό θα συμβεί καθώς οι εταιρείες θα επανακτήσουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για να ξεκινήσουν τις επενδύσεις όταν σταθεροποιηθούν οι οικονομικές συνθήκες. Η εταιρική καθοδήγηση στις ενημερώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα υποδηλώνει ένα αίσθημα απροθυμίας για επενδύσεις. Ωστόσο, η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας σχετικά με τις επενδυτικές προθέσεις των βιομηχανιών κατέγραψαν υψηλά 17 ετών τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη των εταιρικών επενδύσεων στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο ήταν η ισχυρότερη από το 2013, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ.

    Το συμπέρασμα: Οι ισχυρότερες εταιρικές επενδύσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ποσοστά ανάπτυξης και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αναθέρμανση της οικονομίας έχει βάσεις.

    Το κείμενο είναι του Jean Boivin, PhD Head of Economic and Markets Research, στο BlackRock Investment Institute

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ