• Business

    Αψιμαχίες ανάμεσα σε πωλητές – ΧΑ


    Σε μια συνεχή προσπάθεια να αποφύγει τα πυρά των πωλητών, βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα γύρω από την ελληνική αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,68% στις 781 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27 εκατ. ευρώ.

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα δηλώσει σύντομα ότι θα παραμείνει μεν στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει οικονομικά στο τέλος του, όταν θα υποβάλει την τελική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός ωστόσο που δεν βοήθησε την αγορά να ξεκαθαρίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης.

    Στην περίπτωση αυτή o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα κατέβαλε την τρίτη δόση στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν τη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε τελικά να συμμετάσχει και οικονομικά το ΔΝΤ.

    Στο ταμπλό τώρα το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στην αγορά, με τις Eurobank, Alpha Βank και Ελλάκτωρ να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ ανώτερη του 1% είναι η πτώση σε Βιοχαλκο, Εθνική και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Jumbo, Μυτιληναίος, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ και Grivalia.

    Στον αντίποδα, το +4% των Ελληνικών Πετρελαίων προσφέρει ένα σημαντικό στήριγμα στην αγορά, με την Aegean να ακολουθεί με +2%. Κέρδη μικρότερα του 1% σημειώνουν οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ και ΟΛΠ, ενώ χωρίς μεταβολή κινούνται οι Τιτάν, Πειραιώς και Folli Follie.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις με το Κατάρ: Το Ιράν καλεί σε διάλογο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάρ: Οι αεροπορικές εταιρείες Etihad, Emirates, flydubai, Saudia διακόπτουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Ριάντ και οι χώρες – σύμμαχοι του διακόπτουν τις σχέσεις με το Κατάρ λόγω τρομοκρατίας



    ΣΧΟΛΙΑ