• Business

    Έλεγχος στις συντάξεις που εκδόθηκαν το 2017 – Έως και 20% το δείγμα

    • NewsRoom
    συντάξεις


    Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό των συνταξιοδοτήσεων που θα ελέγχεται, φτάνει στο 20% αντί του 10% των προηγούμενων ετών. Κάτι που σημαίνει, κοινώς, ότι το δείγμα που θα περνά από έλεγχο από το Δημόσιο θα είναι διπλάσιο.

    Όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”, από έλεγχο θα περάσει το 3% ως 20% όλων των συντάξεων του Δημοσίου που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν λόγω γήρατος και αναπηρίας ή που μεταβιβάστηκαν και θα μεταβιβαστούν (λόγω θανάτου) από 1/1/2017 ως και 31/12/2017.

    Πλέον, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι πάγια τακτική και με απόφαση του υπουργείου θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Την διαδικασία αναλαμβάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδίδει.

    Το γεγονός ότι τα δείγματα θα αυξηθούν, δείχνει ότι και στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Εργασίας, βιάζονται να τελειώσουν με τους στόχους που τους έβαλε η τρόικα. Δηλαδή, να βγαίνουν λιγότερες συντάξεις.

    Εκτιμάται, ότι φέτος η δαπάνη θα κλείσει στα 25,6 δις. ευρώ για τις κύριες και γύρω στα 3,8 με 4 δις. ευρώ για τις επικουρικές. Δηλαδή, πάνω από 29 δις. ευρώ στο σύνολο, κάτι που αντιπροσωπεύει πάνω από το 16% του ΑΕΠ, τη στιγμή που οι δανειστές έχουν θέσει τον πήχυ το πολύ στο 11%. Δηλαδή, τα 20 από τα 29 δις. ευρώ  για τις συντάξεις.

    Προκειμένου να μειωθεί λοιπόν το ποσό, αυξήθηκε και ο αριθμός των συντάξεων που θα ελεγχθούν, για να καθυστερήσουν και οι μελλοντικές αποφάσεις λόγω αυστηρότερων ελέγχων.

    Τέλος, το 20% των προκαταβολών σύνταξης που θα επανεξεταστούν και όσες δεν είναι νόμιμες, θα επιστραφούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚΑ: Μπόνους 250 ευρώ το μήνα σε 2.500 υπαλλήλους για την έκδοση 70.000 συντάξεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέες ανώτατες κύριες συντάξεις για συνταξιούχους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστολή κυβέρνησης σε ΔΝΤ: Οι 21 δεσμεύσεις του Τσίπρα – Όριο στις προσλήψεις και επανυπολογισμός συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ