• Business

    ΕΦΚΑ: Πτωτική πορεία στα έσοδά του παρουσιάζει το ταμείο – Μόλις 55% η εισπραξιμότητα τον Απρίλιο

    • NewsRoom
    Απεργία στον ΕΦΚΑ σήμερα, Τετάρτη 16/2/2022

    Απεργία στον ΕΦΚΑ σήμερα, Τετάρτη 16/2/2022


    Δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα για τον ΕΦΚΑ, καθώς παρουσιάζει συνεχή καθοδική πορεία ως προς τα έσοδά του. Η εισπραξιμότητα, τον Μάρτιο, έφτασε μετά βίας το 55%.

    Η “Καθημερινή”, σε δημοσίευμά της, αναφέρει ότι μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, που ήταν η τελευταία μέρα πληρωμής για τις εισφορές του Μαρτίου, το ποσό που εισπράχτηκε ήταν γύρω στα 140 εκ. ευρώ.

    Πάντως, είναι ο δεύτερος μήνας που σημειώνεται μείωση στα έσοδα, αφού και μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, από τις εισφορές των μη μισθωτών, η εισπραξιμότητα έπεσε περίπου 10 μονάδες.

    Με αριθμούς, εκδόθηκαν τον Ιανουάριο 1.414.520 ειδοποιητήρια, καταβλήθηκαν 173,1 εκ ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 250 εκ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 69.3%. Τον Φεβρουάριο το αντίστοιχο ήταν 60,1%, καθώς από τα 252 εκ., καταβλήθηκαν τα 151,5 εκ. Βέβαια, ο ΕΦΚΑ δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία, οπότε πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισπραξιμότητα, τον Μάρτιο, έπεσε στο 55%, με τις εισπράξεις να είναι περίπου 140 εκ. ευρώ.

    Κάποιοι, περίμεναν την μείωση των εισόδων των ΕΦΚΑ, αφού πλέον έχει χαθεί το κίνητρο για πολλούς χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμα χρέη, ώστε να παραμείνουν στο σύστημα και να καταβάλουν τουλάχιστον τις εισφορές.

     Μάλιστα, προβλέπεται ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, όταν και θα σταλούν σε 250.000 αυτοαπασχολούμενους οι εισφορές  επικουρικής ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).
    Μέσα σε όλα αυτά, έχουν ήδη αναρτηθεί οι εισφορές Απριλίου για τους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορούν να τις πληρώσουν μέχρι τις 31 Μαΐου.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ