• Business

    Moody’s: Πώς θα επηρεάσει τη Eurobank η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Για αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και μείωση του δείκτη κεφαλαίων CET1 της Eurobank, κατά περίπου 250 μονάδες βάσης, κάνει λόγο ο οίκος Moody’s σε ανάλυσή του σχετικά με την απόφαση της Eurobank να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου  με την  έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης 950 εκατ. ευρώ.

    Όπως σημειώνει ο οίκος, η ανταλλαγή είναι σύμφωνη με τον νόμο που πέρασε πρόσφατα και δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν προνομιούχες μετοχές με ομόλογα Tier 2, ώστε να μην πληρώσουν σε μετρητά. Ωστόσο, σημειώνει, τα ομόλογα Tier 2 θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, ενώ η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 250 μονάδες βάσεις, κάτι που η Moody’s θεωρεί ότι συνιστά πιστωτικά αρνητική εξέλιξη (credit negative).

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα ομόλογα Tier 2, τα οποία φέρουν κουπόνι 6,4%, θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων. Το επιπλέον κόστος είναι σημαντικό βάρος για την τράπεζα που παρουσίασε κέρδη προ φόρων 103,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 και 226,4 εκατ. ευρώ το 2016.

    Αντίθετα, συνεχίζει η Moody’s, οι προνομιούχες μετοχές δεν δημιουργούν επιπλέον κόστος για τη Eurobank, καθώς αυτό το κεφαλαιακό εργαλείο ήταν μη σωρευτικό και έφερε κουπόνι 10% υπό τον όρο, όμως, ότι θα πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας της Ελλάδος και θα υπάρχει διαθεσιμότητα διανεμούμενων αποθεματικών.

    Δεδομένου ότι η τράπεζα δεν έχει διανεμούμενα αποθεματικά λόγω συσσωρευμένων ζημιών και δεν έχει πληρώσει μέρισμα μετά την έκδοση αυτών των τίτλων τον Μάιο του 2009, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, επωφελείται από αυτή την πηγή χρηματοδότησης με μηδενικό κόστος.

    Σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, οι προνομιούχες μετοχές δεν είναι επιλέξιμες για αναγνώριση ως κεφάλαιο CET1 από τον Ιανουάριο του 2018. Ετσι, και ανεξάρτητα από την εξόφλησή τους με ομόλογα Tier 2 η Moody’s εκτιμά ότι ο pro forma δείκτης κεφαλαίων CET1 θα υποχωρήσει σημαντικά, γύρω στο 14,9%, από 17,4% τον Ιούνιο του 2017.

    Η αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα Tier 2 θα εξασφαλίσει, ωστόσο, ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (phase in) θα παραμείνει εντός των εκτιμήσεων, γύρω στο 17,7% (Ιούνιος του 2017).

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που ενέκρινε την αντικατάσταση, η έκδοση είναι προς όφελος των μετόχων της τράπεζας και του Δημοσίου, και μέσω αυτής ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 17,1%, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και σχεδόν 5% πάνω από το ελάχιστο 12,15% που ορίζουν οι εποπτικές αρχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Tα οφέλη από την έκδοση νέων ομολογιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Πώς θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταστρέφουν το πιο ωραίο έργο: Η Κονιόρδου «κόβει» τα ύψη στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ