• Business

    Αποκλειστικό: Ποιο είναι το Arctos που βγαίνει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Με την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που φέρει την επωνυμία «Arctos», η τράπεζα Πειραιώς μπαίνει στο χορό της μεταβίβασης μεγάλων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για το δεύτερο αντίστοιχο πακέτο πώλησης καταναλωτικών δανείων από ελληνική τράπεζα – έχει προηγηθεί το project «Έκλειψη» της Eurobank – δίνοντας σήμα στις αγορές, για την αποφασιστικότητα των διοικήσεων να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων προκειμένου να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

    Το project «Arctos» της τράπεζας Πειραιώς θα «τρέξει» παράλληλα με την πώληση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου (corporate), δηλαδή των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις και το οποίο φέρει την ονομασία «Amoeba», ύψους επίσης 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχυ για πωλήσεις έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018, στα 3 δισ. ευρώ.

    Aσφαλείς πληροφορίες φέρουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές τόσο για το «Arctos» όσο και το«Amoeba», να έχουν υπογράψει το NDAs (Non Disclosure Agreements), ανοίγοντας το δρόμο για το άνοιγμα των virtual data rooms με τις λεπτομέρειες των δύο υπό πώληση χαρτοφυλακίων.

    Σύμβουλος πώλησης για το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών δανείων («Arctos») έχει οριστεί η Ernst & Young Λονδίνου, ενώ για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο(«Amoeba») σύμβουλος πώλησης είναι η UBS Λονδίνου. Το «Amoeba» έχει χαρακτηριστικά real estate χαρτοφυλακίου καθώς περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν στο σύνολό τους υποθήκες επί εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, καθώς και εμπορικά ή ξενοδοχειακά ακίνητα, που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας μετά από οριστικές διευθετήσεις ή πλειστηριασμούς.

    Οι πωλήσεις δανείων αποτελούν βασική πολιτική της διοίκησης της τράπεζας  Πειραιώς στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής «Agenda 2000» που έχει ανακοινωθεί από το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Χρήστο Μεγάλου και η οποία εστιάζει στη μείωση των κινδύνων ισολογισμού.

    Η Agenda 2000 προβλέπει το διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικές πυλώνες, δηλαδή την Τράπεζα από τη μία και την Piraeus Legacy Unit από την άλλη, μέσω της οποίας τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την πώληση, μεταξύ άλλων, μεγάλων χαρτοφυλακίων.

    Στόχος η μείωση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 20 δισ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής έως το 2019 και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 10 δισ. ευρώ, από 32,6 δισ. ευρώ και 21,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

    Η διοίκηση της ομίλου επιδιώκει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 4 δισ. ευρώ τους επόμενους τέσσερις μήνες μέσω ρυθμίσεων, εισπράξεων και διαγραφών και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν σημαντικό μαξιλάρι για την επίτευξη των στόχων τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η Agenda 2000 προβλέπει επίσης την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την επιτάχυνση της αποεπένδυσης από στοιχεία του ενεργητικού και την αποχώρηση από διεθνείς δραστηριότητες και συμμετοχές σε μη τραπεζικές εγχώριες δραστηριότητες, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η αξία των κύριων τραπεζικών δραστηριοτήτων και να προκύψει αξία από τομείς της Τράπεζας προς εξυγίανση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έντονοι ψίθυροι: Το Ελληνικό, οι αρχαιολόγοι και η κ. Ασπασία Λούβη. Ο κρίσιμος ρόλος της Εισαγγελέως Διαφθοράς
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τελεσίγραφο ΕΚΤ: Κανένα νέο «κόκκινο» δάνειο από τις αρχές 2018
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Gilles Michel (Imerys): Τι εντύπωση αποκόμισε από Σταθάκη – Παπαδημητρίου



    ΣΧΟΛΙΑ