• Business

    Αποφάσεις την Πέμπτη στο ΚΥΣΟΙΠ για Αναπτυξιακή Τράπεζα και Έρευνα Υδρογονανθράκων


    Η σύσταση Αναπτυξιακής Τράπεζας και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής την ερχόμενη Πέμπτη.

    Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που επικρατεί στην οικονομία, με την προώθηση των επενδύσεων τόσο στην έρευνα & παραγωγή υδρογονανθράκων, όσο και σε δράσεις που θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα συζητηθούν:

    • Η εισήγηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου για την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

    • Η εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.

    Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η δημιουργία μίας Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια για να καλυφθεί ένα «δομικό κενό» του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να εδραιωθούν συνθήκες «σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης».

    Η εισήγηση θα προτείνει τον «οδικό χάρτη» που θα επικαιροποιεί και θα εξειδικεύει προηγούμενες αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ που, ήδη από τον Απρίλιο του 2015, αναφέρονταν στη δημιουργία της λεγόμενης Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες, στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης, στο πλαίσιο της διεθνούς εμπειρίας και με αρκετά στοιχεία από κυπριακό μοντέλο.

    Το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών για έρευνες στη χώρα μας είναι δεδομένο και στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία της χώρας, με θέσπιση αρχών και κανόνων διαφάνειας και υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ