• Business

    Αυτό είναι το μυστικό για να γίνετε καλός διευθυντής στη δουλειά σας

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Αν εργάζεστε σε κάποια επιχείρηση, τότε σίγουρα θα θέλετε ένα αφεντικό που να σας εμπνέει κάθε μέρα και να κάνει το περιβάλλον της δουλειάς σας ευχάριστο. Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι business leaders, παρά τα πολλά θετικά που διαθέτει το φάσμα της προσωπικότητάς τους (όπως το ότι είναι εμπνευσμένοι, γεμάτοι ενέργεια και έχουν ιδέες), είναι εξίσου αναποτελεσματικοί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Personality and Social Psychology”.

    Οι πανεπιστημιακοί ερευνητές στο Βέλγιο ανέλυσαν, πρόσφατα, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις επιδόσεις περισσότερων από 800 επιχειρηματικών ηγετών και διαπίστωσαν κάτι πολύ σημαντικό και άκρως ενδιαφέρον. Κατέληξαν στο ότι το “χάρισμα”, ένα χαρακτηριστικό που πολύ συχνά θεωρείται απαραίτητο για την ανάδειξή και την ανέλιξή τους, μπορεί μερικές φορές να είναι κάτι υπερβολικά καλό κι έτσι τελικά να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Στην πραγματικότητα, οι πιο αποτελεσματικοί business leadres έχουν το “χάρισμα” τους σε μεσαία επίπεδα. Δεν είναι ότι οι υπερβολικά χαρισματικοί αρχηγοί θεωρούνται κακοί ή ανόητοι ή προβληματικοί. Εξάλλου, όλοι έχουμε συναντήσει κάποιον άνθρωπο στη δουλειά με ψεύτικο χαμόγελο, που δείχνει να τους συμπαθεί όλους δημιουργώντας συμμάχους και ο οποίος στην πρώτη ευκαιρία θα σας κάνει κακό. Επομένως, το υπερβολικό χάρισμα δεν είναι κάτι αρνητικό, απλώς εστιάζει στη σκέψη περισσότερο από ό,τι στην εκτέλεση.

    Η μελέτη χωρίζει τους προϊστάμενους σε δύο κατηγορίες: τους επιχειρησιακούς/εργασιακούς αρχηγούς (οι οποίοι υπερέχουν στην εκτέλεση των διαδικασιών και των εργασιών, διασφαλίζοντας ότι τα καθήκοντα γίνονται διεξοδικά και αποτελεσματικά) και τους στρατηγικούς αρχηγούς (αυτοί που μπορούν να διατυπώσουν ένα ευρύ όραμα για την εταιρεία και να εμπνεύσουν τους εργαζομένους να την ακολουθήσουν). Φανερώνεται πως υπερβολική συμμετοχή των τελευταίων συχνά γίνεται εις βάρος των πρώτων. Δηλαδή, ένας στρατηγικός ηγέτης είναι πολύτιμος για την ικανότητά του να δει τη “μεγάλη εικόνα”, αλλά τελείως άχρηστος όταν πρόκειται να εκτελέσει το έργο.

    Ωστόσο, το χάρισμα εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό μέρος της επιτυχημένης επιχειρηματικής ηγεσίας, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Αν το ξεπεράσουν το σημείο αυτό, τότε μειώνονται οι αποδόσεις τους και η ιδιοσυγκρασία τους αρχίζει να λειτουργεί εναντίον τους. “Οι ηγέτες με πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές χαρισματικές προσωπικότητες, θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικοί από τους ηγέτες με μέτρια επίπεδα χαρίσματος”, δήλωσε ο Philip De Fruyt, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης και συγγραφέας της μελέτης.

    Το κλειδί, αποδεικνύεται, πως είναι να έχουμε επιχειρησιακές και στρατηγικές δεξιότητες σε ίσο βαθμό. Έτσι, όπως και τα περισσότερα πράγματα, η ηγεσία έχει να κάνει με την ισορροπία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς έβγαζε χρήματα ο Elon Musk πριν γίνει δισεκατομμυριούχος;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε οικονομικές συμβουλές που θα σας κάνουν πλουσιότερους μέχρι τον Σεπτέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η no.1 οικονομική συμβουλή που πρέπει να δώσει μια μητέρα στα παιδιά της



    ΣΧΟΛΙΑ