• Business

    POS: Πάνω από 420.000 τερματικά θα είναι σε χρήση μέχρι το τέλος του 2017

    • NewsRoom
    POS


    Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η εγκατάσταση και χρήση τερματικών για συναλλαγές με κάρτες  (POS), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cardlink. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένα περίπου 360 χιλιάδες τερματικά, όταν στο τέλος του 2016 ήταν στις 305 χιλιάδες.

    Όπως εκτιμά ο  Αντίγονος Παπαδόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της Cardlink, ο αριθμός των POS θα φθάσει στις 420 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2017. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε στο Digital Finance Forum, το οποίο διοργανώθηκε από την Ethos Media και τελούσε υπό την αιγίδα και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)

    Σημαντική άνοδος υπάρχει και στον αριθμό των συναλλαγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cardlink, το 2016 οι συνολικές συναλλαγές με κάρτες έφθασαν περίπου στα 320 εκατ. και η αξία τους ανήλθε στα €19 δισ.

    Στο 1ο τετράμηνο του 2016 έφθασαν στα 130 εκατ. ο αριθμός των συναλλαγών και στα €5,5 δισ. η αξία των συναλλαγών, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο, το οποίο και δείχνει την τάση, είναι ότι τουλάχιστον στο δίκτυο της Cardlink, ο Απρίλιος ήταν ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών, ξεπερνώντας ακόμη και τον περασμένο Δεκέμβριο που είχε επιτευχθεί ρεκόρ συναλλαγών.

    Τα στοιχεία για τον αριθμό των συναλλαγών αφορούν το δίκτυο της Cardlink, αλλά η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως αντίστοιχες τάσεις υπάρχουν και στο σύνολο της αγοράς.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τις χρεωστικές  σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες. Στο δίκτυο της Cardlink, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών με POS στην Ελλάδα, το 74% των συναλλαγών με κάρτες γίνεται με χρεωστικές έναντι 26% με πιστωτικές.

    Τα στοιχεία για τον αριθμό των συναλλαγών αφορούν το δίκτυο της Cardlink, αλλά η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως αντίστοιχες τάσεις υπάρχουν και στο σύνολο της αγοράς.

    Όπως επισημαίνει η εταιρεία, πλέον, οι κάρτες χρησιμοποιούνται και για μικρότερης αξίας συναλλαγές. Η μέση αξία των συναλλαγών είναι πλέον στα €41 (από €48 στο τέλος του 2016) για τις χρεωστικές κάρτες και στα €61 (από €72) για τις πιστωτικές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink, σχεδόν όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στις συναλλαγές με κάρτες. Οι μεγαλύτερες παρατηρούνται στον κλάδο των τροφίμων (281%) και στα fast food (210%), ενώ ακολουθούν τα μπαρ/καφέ με 149%, τα καταστήματα επίπλων και οικιακών ειδών (138%), η ψυχαγωγία (129%), τα εστιατόρια (104%), ο κλάδος των υπηρεσιών (104%), τα σούπερ μάρκετ (104%), οι τηλεπικοινωνίες (99%), το λιανεμπόριο (95%), τα βενζινάδικα (92%) και η ένδυση (68%).

    Όσον αφορά στις ανέπαφες συναλλαγές, σημειώνει ο ΣΕΠΕ, το ποσοστό τους – στο δίκτυο της Cardlink – έχει φθάσει, πλέον, στο 22% (από 12% το 2016), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 55% με 60% των εγκατεστημένων POS έχει τη δυνατότητα για ανέπαφες συναλλαγές. Η μέση αξία της συναλλαγής είναι πλέον στα €24,5 (από €30), ενώ το 69,5% των συναλλαγών είναι χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, από 63,9% που ήταν το 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ