• Business

    Β. Πενταφράγκας: Υπερισχύει το οικονομικό αντικίνητρο για την προώθηση των γενοσήμων

    Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ και Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN


    Στο άρθρο 88 του πολυνομοσχεδίου,  που αφορά στην παροχή κινήτρων προς τους φαρμακοποιούς προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ και Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

    Ο κ. Πενταφράγκας επεσήμανε ότι παρ’ όλες τις διακηρύξεις 20 χρόνων, το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα προωθεί τη χρήση και τη διάθεση ακριβότερων και όχι οικονομικότερων φαρμάκων, γεγονός που δεν επιτρέπει στα γενόσημα να πάρουν μερίδιο της αγοράς, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να μεταβληθεί για όσο διάστημα διατηρούνται και τα οικονομικά αντικίνητρα. Ο ίδιος τόνισε ότι, το προτεινόμενο μέτρο έκπτωσης 3% προς τους φαρμακοποιούς βρίσκεται μεν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το οικονομικό αντικίνητρο παραμένει ισχυρότερο*.

    Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δεν φαίνεται να βρίσκουν ιδιαίτερα δελεαστικό το μέτρο, κάνοντας λόγο για αμελητέο ποσό επιστροφής, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, την έκπτωση θα την έχουν στο rebate τους, ενώ σε περίπτωση που το ποσό της έκπτωσης ξεπεράσει το rebate, δεν θα έχουν επιπλέον οικονομικό όφελος.

    Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ως μοναδική λύση για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων «βλέπει»την υιοθέτηση του δοκιμασμένου ευρωπαϊκού μοντέλου, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις κινήσεις που γίνονται στην Ελλάδα ως «αποτυχημένα πειράματα».

    *τα ακριβότερα φάρμακα παρέχουν στα φαρμακεία ρευστότητα και μεγαλύτερο κέρδος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολυνομοσχέδιο: Υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τα φαρμακεία που προωθούν τα γενόσημα

     



    ΣΧΟΛΙΑ