• Business

    Δ. Κούβελας προς φαρμακοβιομηχανία: Υπομονή να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σπάταλοι

    • NewsRoom
    κούβελας δημήτρης


     

    Αντιμέτωπη με διαρκείς εκπλήξεις φαίνεται πως θα είναι η φαρμακοβιομηχανία, τουλάχιστον μέχρι να συνταχθούν τα νέα μέτρα και να κατατεθούν στη Βουλή. Τη νέα «φωτιά» άναψε ο Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, μιλώντας στο στο Health Innovation Conference, για το γνωστό «σύστημα 9-6-3» που αφορά στην αποζημίωση των νέων φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, το σύστημα που θα επιλεχθεί θα έχει ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα αναλογικότητας. Συγκεκριμένα «θα πρέπει να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί (οι οποίες θα είναι τουλάχιστον 9), εκ των οποίων το 50% να έχει HTA».

    Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η πολιτεία αναζητεί τρόπους εξισορρόπησης του συστήματος αποζημίωσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες. Όπως ανέφερε ο κ. Κούβελας, με επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα σε μια εταιρία να ξεκινάει τις διαδικασίες για ένταξη στη Θετική Λίστα του φαρμάκου της, υποβάλλοντας αίτηση αφού λάβει «πράσινο φως» από τον CHMP, ώστε να συμπέσει χρονικά με την τελική έγκριση από τον EMA. «Ενδεχομένως να κερδίσει και 2 με 3 μήνες» εκτίμησε ο κ. Κούβελας. «Κάναμε αγώνα, ανακοινώθηκαν μέτρα, δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος ακόμη και η βιομηχανία θα πρέπει για μικρό χρονικό διάστημα να κάνει υπομονή για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σπάταλοι. Το επόμενο βήμα κατά τη γνώμη μου είναι να δημιουργηθεί ένας οργανισμός και να αποφασίσουν πώς θα εξελιχθεί αυτή τη κατάσταση. Ήδη υπάρχει μια συνεργασία με τον ΠΟΥ και χώρες που ξέρουν να στήνουν το μαγαζί», ανέφερε.

    «Αν είχαμε ΠΦΥ όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα εξοικονομήσουμε αυτόματα», εκτίμησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπλ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας & Αναπλ. Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Αν αποφασίσουμε ότι καταλήγει ένα σκεύασμα να αποζημιωθεί με κάποια διαδικασία, έχει αυτό κάποιο σημείο αναφοράς; Το clawback εισήχθη με το χαρακτήρα του επείγοντος, 3 χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να μιλάμε ακόμη γι’ αυτό» συμπλήρωσε.

    Τη δυσαρέσκειά του για τα κίνητρα που δίνονται για τις κλινικές μελέτες, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης«0,2% για κίνητρα κλινικών μελετών στη χώρα μόνο, ενώ μπορούμε να τα 5πλασιάσουμε και να υπάρχει πολλαπλό όφελος για τους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «Θέλουμε να είμαστε πάντα ουραγός της Ευρώπης ή να βασιστούμε στα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα;».

    «Η μεγάλη εικόνα για τους ασθενείς είναι τι θα γίνει σε λίγα χρόνια, που όλα τα φάρμακα θα είναι γενόσημα και άρα φθηνότερα. Ούτε όλα τα παλιά ούτε όλα τα καινούργια φάρμακα είναι δόκιμο να δίνονται σε όλους τους ασθενείς», σημείωσε ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος ΙΜΕΘΑ, Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικού τμήματος και Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας/Βηματοδότησης στο «Ερρ. Ντυνάν Hospital Center». Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η πολιτεία οφείλει να πριμοδοτεί τα φάρμακα που φέρνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, μέσω συγκεκριμένων θεσμών. «Αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται από το clawback. Αλλιώς θα απογυμνωθούμε επιστημονικά» τόνισε.

    Την απουσία των ασθενών από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ανέδειξε ο Γεώργιος Καπετανάκης, Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). «Σε πολλές χώρες συμμετέχουν οι ασθενείς κι ενθαρρύνονται γι’ αυτό, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν μεγαλύτερη συνάφεια με τους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Στην Ελλάδα δεν συμμετέχουμε πουθενά στη διαμόρφωση αποφάσεων. Εμάς μας ενδιαφέρει να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα», ανέφερε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρχισε η δίκη για μίζες «καπέλο» εκατομμυρίων σε ορθοπεδικά της Depuy

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στρατηγική συμμαχία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ με Nestlé Health Science

     
      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαριστική βολή για τη φαρμακοβιομηχανία οι μονομερείς αποφάσεις του Υπ. Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ