• Business

    Σκάνδαλο! 17 βρετανικές τράπεζες ανακύκλωσαν 740 εκατ. δολ. «ξεπλυμένα» από τη Ρωσία


    Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι 17 τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν στην ανακύκλωση ενός ποσού ύψους 740 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί και αποτελούσαν μέρος ενός οικονομικού σκανδάλου που άγγιξε συνολικά το ποσό των 21 δισ. δολαρίων.

    Όπως υποστηρίζεται σε έγγραφα του “Organized Crime and Corruption Reporting Project”, στο οποίο συμμετέχουν διάφορα μέσα ενημέρωσης, ένα ποσό ύψους τουλάχιστον 20,8 δισ. δολαρίων βγήκαν από τη Ρωσία μεταξύ των ετών 2010 και 2014, στα πλαίσια μιας τεράστιας εγκληματικής επιχείρησης στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Το παγκόσμιο πλυντήριο».

    Κατά το project, σε αυτή την επιχείρηση εμπλέκονται πάνω από 500 πρόσωπα, ανάμεσά τους ολιγάρχες, στελέχη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και πράκτορες ή φιγούρες που διατηρούν σχέσεις με την FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

    Την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η απάτη αυτή, 17 μεγάλες βρετανικές τράπεζες – ανάμεσά τους οι HSBC, RBS, Barclays και Coutts – εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές (επί συνόλου 70.000) ύψους 740 εκατ. δολαρίων. Άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική τους αξία ανερχόταν σε 63 εκατομμύρια δολάρια.

    «Η Barclays συμμορφώνεται προς όλους τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις χώρες όπου είναι παρούσα και διαθέτει συστήματα και μηχανισμούς ελέγχου για να μειώνεται ο κίνδυνος χρησιμοποίησης της τράπεζας για οικονομικά αδικήματα», ήταν η αντίδραση ενός εκπροσώπου του πιστωτικού ιδρύματος.

    Η HSBC απάντησε στην καταγγελία υπογραμμίζοντας ότι «η τράπεζα διαθέτει συστήματα και διαδικασίες για την αναγνώριση ύποπτων δραστηριοτήτων και την ειδοποίηση των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών. Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο ένας διαθέτει σημαντικές πληροφορίες που δεν έχει ο άλλος».

    Η RBS από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι έχει «δεσμευθεί να καταπολεμήσει τα οικονομικά αδικήματα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα βάσει των κανονισμών μας και έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς ελέγχου (…) για τον εντοπισμό, την αποτίμηση, την παρακολούθηση και την αποφυγή αυτών των κινδύνων».

    Όλες οι μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ύποπτες μεταφορές χρημάτων, αλλά στην πραγματικότητα δεν μεταχειρίστηκαν παρά ποσά που είχαν ήδη ξεπλυθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

    Από την πλευρά της, σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου, η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι θα αξιολογήσει τις πληροφορίες που δημοσίευσαν τα ΜΜΕ για να διαπιστώσει εάν θα επιτρέψουν «να προχωρήσει η έρευνα». Η σημείωσε ότι η διεξαγωγή ερευνών για τέτοιες υποθέσεις είναι «πολύπλοκη» καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εξακριβωθεί η πηγή των ποσών που ξεπλένονται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει νέα δόση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτέλους, ολοκληρώνεται η παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport – Ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Να οριστικοποιήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση»



    ΣΧΟΛΙΑ