• Business

    SHIPPING FOCUS: Ο ακριβότερος στόλος παγκοσμίως είναι ο ελληνικός με 94,6 δισ. δολ.

    ναυτιλία ναυλαγορά εφοπλιστές


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Πρώτος διεθνώς ο ελληνικός στόλος με βάση την αξία του

    Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ελληνικών συμφερόντων στόλος στην παγκόσμια κατάταξη με βάση την αξία του, η οποία υπολογίζεται στα 94,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της online πλατφόρμας ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue. Την Ελλάδα ακολουθούν η Ιαπωνία με στόλο αξίας 86 δισ. δολ. (2η θέση), η Κίνα με στόλο αξίας 74,7 δισ. δολ. (3η θέση), οι ΗΠΑ με στόλο αξίας 45,4 δισ. δολ. (4η θέση) και η Σιγκαπούρη με στόλο αξίας 42,5 δισ. δολ. (5η θέση).

    Νέα εταιρεία ναυλώσεων για τα VLCCs της «έστησε» η Oman

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η ναυτιλιακή Oman Shipping Company (OSC) προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται τη ναύλωση των δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC που έχει στο στόλο της, μετά την αποχώρησή της από το pool (κοινοπρακτικό σχήμα) της Navig8. Η νέα εταιρεία θα αναλαμβάνει να βρίσκει ναυλωτές για τα 15 VLCCs σε διεθνές επίπεδο.

    Εξαγόρασε tanker η Odfjell

    Η εισηγμένη στο Όσλο ναυτιλιακή Odfjell, στα πλαίσια της στρατηγικής ανανέωσης του στόλου της, εξαγόρασε το μεταχειρισμένο χημικό δεξαμενόπλοιο Argent Eyebright (χωρητικότητας 33.609-dwt και κατασκευής 2009) για το ποσό των 25,5 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο έχει εν ισχύ ναυλοσύμφωνο με την ιαπωνική ναυτιλιακή Santoku Shipping από τον Ιανουάριο του 2017.

    Μειώθηκαν τα κέρδη της SCF

    Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017, ο ρωσικός ναυτιλιακός κολοσσός Sovcomflot (SCF) κατέγραψε σημαντική μείωση στα κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν στα 39,9 εκατ. δολ., έναντι κερδών ύψους 103,1 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η διοίκηση αποδίδει τη μεγάλη αυτή μείωση στην αδύναμη ναυλαγορά.

    Ναυλοσύμφωνα αξίας 115 εκατ. δολ. για τη Vallianz

    Η ναυτιλιακή Vallianz Holdings από τη Σιγκαπούρη -που δραστηριοποιείται στον κλάδο των πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης- κατόρθωσε να εξασφαλίσει ναυλοσύμφωνα για 4 πλοία της συνολικής αξίας 115 εκατ. δολαρίων. Ανάμεσα στις εταιρείες με τις οποίες συνήψε τις συμφωνίες, βρίσκονται και μια πετρελαϊκή εταιρεία στη Μέση Ανατολή καθώς και 2 εταιρείες του κλάδου των offshore πλοίων από την Αίγυπτο και το Τουρκμενιστάν, που σηματοδότησαν την είσοδο της Vallianz στις αγορές αυτές.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τρίτη (23/5/17) οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 949 (-5)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1706 (+2)
    • Baltic Panamax index (BPI): 850 (-4)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 746 (-7)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 486 (-10) 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Posidonia Sea Tourism Forum: Ο υπουργός Ναυτιλίας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας στον κλάδο της κρουαζιέρας 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβουλές δίνουν Οικονόμου, Βαφειάς και Χατζηπατέρας για τη ναυτιλία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Και τώρα η προσοχή της Navios Partners στρέφεται στο ξηρό φορτίο



    ΣΧΟΛΙΑ