• Business

    SHIPPING FOCUS: Το νέο στοίχημα του John Fredriksen

    John Fredriksen ναυτιλία

    John Fredriksen


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Ντεμπούτο για την κοινοπραξία των Fredriksen-Rokke

    Ο νορβηγικός κολοσσός των πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των εταιρειών Deep Sea Supply του John Fredriksen, Solstad Shipping και Farstad Shipping του Kjell Inge Rokke, θα ξεκινήσει την Πέμπτη (22/6) να διαπραγματεύεται επίσημα ως μια ενιαία εταιρεία στη χρηματαγορά του Όσλο. Ο στόλος της κοινοπραξίας-γίγαντα των OSVs αποτελείται από 154 πλοία, με τον Fredriksen να συμμετέχει σε αυτή με ποσοστό 16,1%.

    Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Peter Kramer

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Ο Γερμανός εφοπλιστής Peter Kramer, επικεφαλής των εταιρειών Marine Service και Chemikalien Seetransport, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 66 του χρόνια. Ο Kramer μέσω των εταιρειών του διαχειριζόταν έναν διευρυμένο στόλο χημικών δεξαμενόπλοιων, tankers μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου, φορτηγών πλοίων και containerships. Παράλληλα, είχε έντονη φιλανθρωπική δράση.

    Νέα προσθήκη στο στόλο της Norden

    Η δανέζικη ναυτιλιακή Norden προχώρησε στην εξαγορά ενός δεξαμενόπλοιου μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου τύπου MR κατασκευής 2010, την ταυτότητα του οποίου επέλεξε ωστόσο να μη γνωστοποιήσει. Όπως δήλωσε ο CEO Jan Rindbo, η εταιρεία στοχεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις χαμηλές τιμές του μεταχειρισμένου τονάζ για να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.

    Αναβάλλει επ’ αόριστον την IPO η Sovcomflot;

    Ο κρατικών συμφερόντων ρωσικός κολοσσός Sovcomflot επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να αναβάλλει επ’ αόριστον τη δημόσια εγγραφή (IPO), εξαιτίας των αυξημένων πιθανοτήτων να επιβάλουν οι ΗΠΑ νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Πηγές της αγοράς ωστόσο επικαλούνται την αδύναμη ναυλαγορά των tankers και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου ως το κίνητρο πίσω από μια τέτοια απόφαση.

    Το νέο project της Golar LNG

    Golar LNG πρόκειται να συμμετάσχει στο project Delfin LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η Delfin Midstream. Η Golar θα παρέχει μέχρι και τέσσερις μονάδες FLNG στην ακτή του Cameron Parish στη Λουιζιάνα, οι οποίες θα μπορούν να παράγουν έως και 13 τόνους LNG σε ετήσια βάση από το 2021 και έπειτα.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τετάρτη (21/6/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 844 (-3)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1020 (-90)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1070 (+53)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 724 (+7)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 445 (+4)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φρίξος Παπαχρηστίδης (Hellespont): «Σκοτώνει» για 40 εκατ. δολ. τα πλοία του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Πειρατές έφυγαν με άδεια χέρια από πλοίο της Navios



    ΣΧΟΛΙΑ