• Business

    SHIPPING FOCUS: Επιστρέφει στην Ελλάδα το Νήσος Χίος της Hellenic Seaways

    Νήσος Χίος

    Hellenic Seaways


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε. 

    Επαναπατρίζεται το Νήσος Χίος

    To ro/pax της Hellenic Seaways, Νήσος Χίος επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια. Η ναύλωση του πλοίου στην ισπανική εταιρεία Balearia λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου με το Χίος να αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά στις αρχές Οκτώβρη για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα με πιο πιθανό προορισμό τις γραμμές της Πάρου και της Νάξου. Το Νήσος Χίος, έχει ναυπηγηθεί το 2007 στην Ελευσίνα. Έχει μήκος 141 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα και βύθισμα 5,20 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει 1.400 επιβάτες  και 300 Ι.Χ. Η ταχύτητα του φτάνει τους 28,4 κόμβους.

    Δέκα gas ready VLOCs για την Polaris

    Οι νοτιοκορεάτικες γιάρδες Hyundai Heavy Industries (HHI) επιβεβαίωσαν πως η Polaris Shipping προχώρησε στην παραγγελία 10 νεότευκτων φορτηγών πλοίων τύπου VLOC (χωρητικότητας 385.000-dwt). Το deal ανάμεσα στις δύο μεριές έκλεισε στα 800 εκατομμύρια δολάρια, με την Polaris να διατηρεί πέντε ακόμη options, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια. Οι παραδόσεις των gas ready -μπορούν να χρησιμοποιούν ως καύσιμο κίνησης το αέριο- VLOCs αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021.

    4 δισεκατομμύρια δολάρια για την Maersk Drilling

    Η εταιρεία γεωτρήσεων Rowan Companies σχεδιάζει να εξαγοράσει την δανέζικη εταιρεία Maersk Drilling για ένα ποσό της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Maersk Drilling έχει 24 πλατφόρμες γεωτρήσεων, εκ των οποίων και πλοία γεωτρύπανα, ημιβυθιζόμενες πλατφόρμες βαθέων υδάτων αλλά και υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες τύπου jackup.

    Νέο κρουαζιερόπλοιο για την Viking Ocean Cruises.

    Η Viking Ocean Cruises παρέλαβε το πέμπτο πλοίο που είχε παραγγείλει από τις γιάρδες Fincantieri στην Ανκόνα. Το κρουαζιερόπλοιο θα φέρει το όνομα  Viking Sun και αναμένεται να ξεκινήσει τις κρουαζιέρες στις 4/10. Η Ελλάδα ανήκει στους πρώτους προορισμούς του πλοίου. Συγκεκριμένα στις 9 του Οκτώβρη θα καταπλεύσει στην Κέρκυρα και τις επόμενες δύο μέρες στο Κατάκολο και στον Πειραιά. Η Viking Cruises έχει παραγγείλει ακόμη τέσσερα κρουαζιερόπλοια τα οποία αναμένεται να παραδοθούν τα προσεχή έτη.

    Παρήγγειλε νέο πλοίο η Cunard

    Η Carnival Corporation, εταιρεία κρουαζιέρας και μητρική της Cunard, ανακοίνωσε την παραγγελία ενός νέου κρουαζιερόπλοιου από τα ναυπηγεία Fincantieri.  Το πλοίο το οποίο θα ανήκει στη Pinnacle Class και θα έχει χωρητικότητα 113.000-dwt. Θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3.000 επιβάτες (εξαιρουμένου του πληρώματος) και θα προστεθεί στον στόλο της Cunard το 2022.

     

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τρίτη  (26/09/2017), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1476 (-27)
    • Baltic Capesize Index (BCI):  3101 (-72)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1446 (-28)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 1065 (-3)
    • Baltic Handysize Index (BHSI): 607 (+5) 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοντά σε deal για τα ναυπηγεία STX Γαλλία και Ιταλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Τσάκος: 17 εκατ. δολάρια για την Tsakos Shipping & Trading από πώληση παλαιού VLCC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παληός: Νέο reverse split για την Diana Containerships

     



    ΣΧΟΛΙΑ