• Business

    SHIPPING FOCUS: Δύο ακόμη πλοία «χτύπησε» η Αγγελική Φράγκου

    Φράγκου ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Δύο πλοία εξαγόρασε η Navios Partners

    Η ναυτιλιακή Navios Maritime Partners, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, προχώρησε στην εξαγορά δύο φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου για το ποσό των 42,5 εκατ. δολαρίων. Ενώ μέχρι την προηγούμενη βδομάδα που πραγματοποιήθηκαν οι αγοραπωλησίες δεν είχε αποκαλυφθεί η ταυτότητα των πλοίων, σήμερα έγινε γνωστό ότι το ένα bulker τύπου capesize (χωρητικότητας 179.314-dwt και κατασκευής 2010) ανήκε στη χρεοκοπημένη νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hanjin Shipping. Όσο για το δεύτερο, πρόκειται για το supramax Christine B (χωρητικότητας 58.058-dwt και κατασκευής 2009).

    Αποσύρει το Baltex το Baltic Exchange

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Το Baltic Exchange αποφάσισε να αποσύρει την πλατφόρμα παραγώγων ναύλων (Forward Freight Agreements-FFAs) Baltex, η οποία θα παύσει τη λειτουργία της ως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Το Baltex ιδρύθηκε το 2011 ως η πρώτη κεντρική ηλεκτρονική αγορά παραγώγων ναύλων, ωστόσο, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κατέγραψε ζημίες ύψους 3 εκατ. στερλινών και δέχτηκε σκληρή κριτική για την εγκυρότητά του από παράγοντες της αγοράς και brokers.

    Διευρυμένες ζημίες για την Essar

    Η ινδικών συμφερόντων ναυτιλιακή Essar Shipping κατέγραψε διευρυμένες ζημίες κατά τη διάρκεια του Q1 του οικονομικού της έτους, οι οποίες ανήλθαν στα 9 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών ύψους 7,9 εκατ. δολ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Η διοίκηση απέδωσε τις ζημίες στα διευρυμένα λειτουργικά κόστη που διαμορφώθηκαν στα 32,3 εκατ. δολ., έναντι 31,1 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Επεξεργάζεται την πώληση VLCC η JX Ocean

    Την πώληση του δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC Nichinori (χωρητικότητας 298414-dwt και κατασκευής 2002) επεξεργάζεται η ιαπωνική ναυτιλιακή JX Ocean. Η online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue τοποθετεί την αξία του στα 22,7 εκατ. δολάρια, ωστόσο, σύμφωνα με τους brokers, είναι μια τιμή που δύσκολα θα πετύχει η JX Ocean για ένα VLCC αυτής της ηλικίας.

    Η Courage Marine αναμένει μείωση στις ζημίες

    Η ναυτιλιακή Courage Marine (με έδρα το Χονγκ Κονγκ) προβλέπει μείωση στις ζημίες στη χρήση του πρώτου εξαμήνου του 2017, καθώς η αγορά βελτιώθηκε. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο ξηρό φορτίο, είχε εμφανίσει ζημίες ύψους 3,26 εκατ. δολ. το H1 του 2016, ωστόσο η διοίκηση αισιοδοξεί ότι φέτος η εικόνα των αποτελεσμάτων θα είναι καλύτερη.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για τη Δευτέρα (31/07/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 946 (+13)
    • Baltic Capesize Index (BCI): 1225 (+86)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1095 (-14)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 783 (-6)
    • Baltic Handysize Index (BHSI): 496 (-2)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Χατζηπατέρας: Τροποποίησε τους όρους δανείου 758 εκατ. δολ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Μαρινάκης: Επέκταση ναύλωσης τάνκερ με… έκπτωση στην Total

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Οικονόμου: Ποια είναι τα δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της DryShips

     



    ΣΧΟΛΙΑ