• Business

    Έκλεισε το deal για τα ναυπηγεία STX France – Πώς διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες

    ναυτιλία

    Τα ναυπηγεία STX France στο Σαν Ναζέρ (Φωτογραφία: EPA/FRANCK DUBRAY)


    Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα επιτραπεί στα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri να αποκτήσουν τον έλεγχο των γαλλικών ναυπηγείων STX France, με ένα deal που θα βάλει τέλος στη διαμάχη για την ιδιοκτησία τους.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η Fincantieri θα πάρει μερίδιο 51% των STX, αγοράζοντας το 50%, ενώ το υπόλοιπο 1% θα το “δανειστεί” από το γαλλικό Δημόσιο, που θα μείνει με ποσοστό 34,34%. Τα στρατιωτικά ναυπηγεία Naval Group της Γαλλίας μένουν με ποσοστό 10%, οι εργαζόμενοι στα STX με 2%, ενώ οι τοπικοί προμηθευτές με 3,66%.

    Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση θα μπορεί να πάρει πίσω το κρίσιμο 1% που δίνει την πλειοψηφία στην Fincantieri, αν διαπιστωθεί ότι αυτή δεν πληροί τους όρους της συμφωνίας, όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, τη διαχείριση ή την πνευματική ιδιοκτησία.

    Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν είχε απορρίψει, προχωρώντας μάλιστα στην προσωρινή κρατικοποίηση των ναυπηγείων STX France, η Fincantieri θα αποκτούσε το 66% των ναυπηγείων, όμως κατόπιν θα πωλούσε το 7% στο ιταλικό επενδυτικό σχήμα Fundazione CR Trieste και το 12% στα DCNS, με το τελικό ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 48%.

    Πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών σχολίασε στο Reuters ότι αυτή τη φορά η συμφωνία είναι καλύτερη, γιατί η Fincantieri αποκτά μεγαλύτερο ποσοστό (51%).

    Πλέον, Ιταλία και Γαλλία θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μίας συγχώνευσης της Fincantieri με τα ναυπηγεία Naval Group (πρώην DCNS), που ενδέχεται να έχει κλείσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Celestyal Cruises: Πώς το «άνοιγμα» στην Κίνα αποδεικνύεται «θησαυρός» για την εταιρεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέτρος Παππάς: Τι απαντάει στις φήμες που τον ήθελαν να επεκτείνει το στόλο του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:
    Γ. Αγγελικούσης: Big business με 2+2 νεότευκτα bulkers αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ