• Business

    Ιβάν Σαββίδης, ο τρομερός: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε (εκτός από την ΣΕΚΑΠ) 20 εκατ. ευρώ πρόστιμα

    Ιβάν Σαββίδης

    Ιβάν Σαββίδης


    Ο Ιβάν Σαββίδης είναι παντού. Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας, με τους ισχυρούς δεσμούς στην Ρωσία, μοιάζει έτοιμος να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία, με προεκτάσεις σε διάφορους τομείς. Τα «χτυπήματα» του το τελευταίο διάστημα είναι συνεχόμενα: ΠΑΟΚ, Μακεδονία Παλλάς, ΣΕΚΑΠ, Σουρωτή, ΟΛΘ και ενδιαφέρον για τον Τύπο (γραπτό και ηλεκτρονικό).

    Γιος μιας οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, γεννημένος στην Γεωργία την περίοδο που βρισκόταν υπό την Σοβιετική Ένωση, ο Ιβάν Σαββίδης κατάφερε από απλός εργάτης μιας καπνοβιομηχανίας να εξελιχθεί σε έναν δραστήριο επιχειρηματία. Τόσο δραστήριο που σήμερα το όνομά του ακούγεται σχεδόν παντού στην βόρεια Ελλάδα.

    Τις τελευταίες ώρες ο κ. Σαββίδης έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για δύο λόγους.

    Ο νεώτερος αποτελεί η περίφημη τροπολογία που κατέθεσε, με πολύ αμφιλεγόμενο τρόπο, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην βουλή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου έσπευσε στην βουλή να κάνει δεκτή την τροπολογία, που παραγράφει μέρος των χρεών της ΣΕΚΑΠ, της καπνοβιομηχανίας που αγόρασε το 2013 από το δημόσιο ο κ. Σαββίδης (μαζί με τα χρέη της). Καθώς η τροπολογία προτάθηκε από βουλευτή, δεν συνοδεύτηκε από κοστολόγηση της  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να κλείσει όσο πιο αθόρυβα γινόταν το θέμα. Τελικά, η κατάληξη ήταν μια έντονη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της αντιπολίτευσης, κατά την οποία αποκαλύφθηκε στη Βουλή πως η τροπολογία αφορούσε αποκλειστικά τον κ. Σαββίδη.

    Μια μέρα πριν, το όνομα του κ. Σαββίδη είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου για έναν άλλον, τελείως διαφορετικό λόγο: Την επικράτηση του ΠΑΟΚ στο κύπελλο Ελλάδας επί του Παναθηναϊκού, ανατρέποντας στη Θεσσαλονίκη το 2-0 του πρώτου αγώνα με το εντυπωσιακό 4-0, σε έναν αγώνα που η διαιτησία εξόργισε τον «συμπαίκτη» του στην διαδικασία «εξυγίανσης» του Ελληνικού ποδοσφαίρου, Γιάννη Αλαφούζο.

    Ο ΠΑΟΚ αποτελεί, άλλωστε, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Ιβάν Σαββίδη. Μέσα από την ομάδα της Θεσσαλονίκης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο. Και ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τον ΠΑΟΚ από τα μεγάλα του οικονομικά προβλήματα, σβήνοντας τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τους, που είχαν επιβληθεί στην ΠΑΕ  από την κακή διαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων.

    Ο Σαββίδης αποπλήρωσε χρέη του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο, ύψους 12 εκατ. ευρώ, αφού όμως είχε πιέσει το Κράτος να συμφωνήσει στη διαγραφή προστίμων που ξεπερνούσαν τα 20 εκατομμύρια. Τoν Μάρτιο του 2014 από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σαββίδης ξεκαθάριζε: Το ελληνικό κράτος πρέπει να επιλέξει αν θα εισπράξει 12 εκατ. μόνο για τα παλαιά χρέη ή αλλιώς δεν θα εισπράξει τίποτα…

    Σε εκείνη την ομιλία του, αναφερόμενος στην υπόθεση του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης, δήλωνε: «Εμένα, μου φαίνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να ψηφίσει ένα νόμο του “ενός παραθύρου” έτσι ώστε εγώ, σαν επενδυτής, να πάω σε μια πόρτα, ένα παράθυρο και να τους ρωτήσω: Δέχεστε αυτό το πρότζεκτ; Το θέλετε το πρότζεκτ αυτό; Και μου απαντάνε, είτε ναι, είτε όχι και αν ναι, πρέπει να μου δώσουν ένα πακέτο με τα έγγραφα, έτοιμα, έτσι ώστε εγώ, την επόμενη μέρα να έχω δυνατότητα να ξεκινήσω τη χρηματοδότηση.»

    Μπορεί ο τρόπος του να προκαλεί συχνά αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα, μετά τον περίφημο διαγωνισμό του κ. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου είχε φέρει στα άκρα τον Δ. Κοντομηνά του Alpha (τότε που έφτασε να τον αποκαλεί «λαγό της κυβέρνησης» ). Ωστόσο, ο κ. Σαββίδης είναι αποφασισμένος να πετύχει τον σκοπό του, με κάθε μέσο. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να μετατραπεί, άλλωστε, στον ισχυρό άνδρα που είναι σήμερα ο «τσάρος της Τούμπας»;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκληρό ροκ στη Βουλή για την τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα στον Σαββίδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν αυτό δεν λέγεται διαπλοκή, πώς αλλιώς μπορούμε να το ονομάσουμε;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σύννεφα» στη σχέση Σαββίδη – Αλαφούζου μετά το χθεσινό παιχνίδι του ημιτελικού Κυπέλλου



    ΣΧΟΛΙΑ