• Business

    Βασίλης Αποστολόπουλος. Το μεγάλο come back στην κερδοφορία για το Ιατρικό Κέντρο

    Αποστολόπουλος

    Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών


    Ολική επαναφορά για το Ιατρικό Αθηνών, καθώς παρά τη δύσκολη συγκυρία, ειδικά για τον τομέα της υγείας, που είναι ένας από τους πιο βαρια πληγέντες από την οικονομική κρίση (κυρίως λόγω των εξοντωτικών clawbacks και των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ), ο όμιλος κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2016, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα.

    Το 2015 είχε κλείσει με ζημίες ύψους 15,7 εκατομμυρίων ευρώ για το Ιατρικό Κέντρο, όμως η διοίκηση του ομίλου, με επικεφαλής τον Βασίλη Αποστολόπουλο, κατάφερε το 2016 να κάνει το μεγάλο comeback στην κερδοφορία, καταγράφοντας, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το προηγούμενο έτος, καθαρά κέρδη 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ο όμιλος παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών του από τα 158 εκατομμύρια ευρώ του 2015 στα 167,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση (σχεδόν 700%!) του EBITDA του Ιατρικού, από τα 3 εκατομμύρια ευρώ του 2015 στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Πώς τα κατάφερε ο Βασίλης Αποστολόπουλος; Με δύο στρατηγικές κινήσεις: πρώτον, με την αύξηση των “εισαγόμενων” από το εξωτερικό ασθενών, που πλέον αποτελούν πάνω από το 10% των συνολικών εσαγωγών στα νοσοκομεία του ομίλου. Και δεύτερον, με τη στοχευμένη μείωση του λειτουργικού κόστους του Ιατρικού Αθηνών, χωρίς η μειωση αυτή να περιορίσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις του ομίλου.

    Αυτό που προέχει τώρα για τη διοίκηση του Ιατρικού είναι να “χτίσει” πάνω στην επιτυχία του περασμένου έτους και να παραμείνει σε τροχιά κερδοφορίας και το 2017, και ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι συζητήσεις της με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, που θα αποτελέσει μία βαθιά “ανάσα” για τον όμιλο, ο οποίος περιμένει βέβαια να πληρωθεί και από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς τα χρέη του οργανισμού προς το Ιατρικό Αθηνών “στραγγαλίζουν” τη ρευστότητα του τελευταίου, περιορίζοντας το περιθώριο ελιγμών της διοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από τις περικοπές και τις επιστροφές των rebates και των clawbacks, το Ιατρικό Αθηνών διεκδικεί από τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.

    Όμως ακόμα και υπό αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, το Ιατρικό δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή και φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συνεχίσει την κερδοφορία και το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΑΕΔ: To 2036 η ανεργία θα βρεθεί στο 7,3 του Μαΐου του 2008

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Εισαγγελέας για τις μεθοδεύσεις της Alpha Grissin; Όλο το παρασκήνιο με την πτώχευση της εταιρείας και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ραγδαίες εξελίξεις: Δύο ύποπτους στο σημείο της έκρηξης έξω από την τράπεζα στο κέντρο «έδειξαν» οι κάμερες



    ΣΧΟΛΙΑ