• Business

    Με τα σπίτια των πλουσίων ξεκινούν οι e-πλειστηριασμοί


    Οι… VIP οφειλέτες των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τα ακίνητά τους να εκποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μία διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου, μετά και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς τους συμβολαιογράφους, ώστε αυτοί να σταματήσουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς.

    Το θέμα των πλειστηριασμών ήταν εξαρχής ένα “αγκάθι” για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αντιμετώπιζε… ιδεολογικό δίλημμα ως προς το αν και ποια ακίνητα θα πρέπει να βγουν στο σφυρί, έχοντας να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των δανειστών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι αν δεν κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση. Υπό τις πιέσεις αυτές, η κυβέρνηση βρήκε την πιο βολική λύση: να βγουν πρώτα στο σφυρί τα ακίνητα των εύπορων στρατηγικών κακοπληρωτών, που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, ώστε οι πλειστηριασμοί να είναι ενδεδυμένοι τον ιδεολογικό μανδύα των “αριστερών πλειστηριασμών”, και μετά… βλέπουμε.

    Όμως αυτό το “βλέπουμε” θα το βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους στο Μαξίμου. Κι αυτό γιατί μπορεί ο νόμος Κατσέλη να ισχύει έως τα τέλη του 2018, παρέχοντας προστασία στην πρώτη κατοικία, όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2018 αίρεται η απαγόρευση προς τις τράπεζες για πώληση δανείων σε funds τα οποία έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ. Επομένως, πρακτικά από την 1η Ιανουαρίου τα ακίνητα αυτά δεν θα είναι καθόλου εξασφαλισμένα, και με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα πατήσουν “γκάζι” την επόμενη χρονιά στις πωλήσεις δανείων, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως.

    Πάντως, για την ώρα στο “στόχαστρο” των τραπεζών βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, και ειδικά αυτοί που εκμεταλλεύονται επιδεικτικά το πλαίσιο προστασίας που προορίζεται για τους αδύναμους οικονομικά οφειλέτες, την ώρα που έχουν παχυλές καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού και κάθε άλλο παρά ζορίζονται οικονομικά. Μάλιστα, τόσο οι δανειστές όσο και οι εποπτικές αρχές έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για το γεγονός ότι κραυγαλέες περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών παραμένουν ατιμώρητες, και οι τράπεζες ελπίζουν πως με τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι επιτήδειοι θα λάβουν το μήνυμα ότι η ανοχή τελείωσε και θα σπεύσουν να πληρώσουν τα οφειλόμενα, ώστε να γλιτώσουν τα ακίνητά τους.

    Οι πρώτοι αυτοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα τέλη του μήνα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τους δανειστές, καθώς από τη διαδικασία αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα ζητηθεί η περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εν όψει και των stress tests που θα πραγματοποιήσει στις αρχές του ερχόμενου έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Ξεκίνησαν το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων αλά ιρλανδικά!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα: Σε ποιους και πώς θα δοθούν τα 1,4 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι Όμιλοι που ελέγχονται για δάνεια 7,7 δισ ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ