• Business

    Κοντά σε deal για τα ναυπηγεία STX Γαλλία και Ιταλία

    STX France


    Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά των ναυπηγείων STX από την ιταλική Fincantieri βρίσκονται Γαλλία και Ιταλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο Ιταλούς αξιωματούχους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να υπογράψουν στη διμερή συνάντηση της Λιόν, την Τετάρτη, συμφωνία που θα επιτρέψει στα ιταλικά ναυπηγεία να αποκτήσουν ποσοστό άνω του 50% των STX. Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις στις υποδομές και την τεχνογνωσία.

    Τον περασμένο Απρίλιο η Fincantieri υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 66% των ναυπηγείων STX, και την άμεση μεταπώληση του 7% στο ιταλικό επενδυτικό σχήμα Fundazione CR Trieste και του 12% στα γαλλικά ναυπηγεία DCNS, περιορίζοντας το ποσοστό της στο 48%, με το γαλλικό κράτος να διατηρεί το 33%. Ωστόσο, αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ενστάσεις ως προς το σχέδιο αυτό, και εν τέλει κρατικοποίησε προσωρινά τα ναυπηγεία STX.

    Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο των γαλλικών ναυπηγείων, ενώ στο deal που θα υπογράψουν οι ηγέτες των δύο χωρών πιθανότατα δεν θα συμμετέχει η Fundazione CR Trieste.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σ. Παληός: Νέο reverse split για την Diana Containerships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Ζησιμάτος: Η μεγάλη επιστροφή του εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Τσάκος: 17 εκατ. δολάρια για την Tsakos Shipping & Trading από πώληση παλαιού VLCC



    ΣΧΟΛΙΑ