• Business

    Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των νεότευκτων bulkers

    bulk ξηρό φορτίο ναυτιλία ναυλαγορά


    Το αυξημένο ενδιαφέρον των εφοπλιστών για νεότευκτα πλοία ξηρού φορτίου οδηγεί τις τιμές τους σε ανοδική πορεία, όπως διαφαίνεται από τις τάσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, όπως τις διαπιστώνουν καθημερινά οι άνθρωποι της αγοράς.

    Οι τιμές των πλοίων ξηρού φορτίου είχαν πιάσει “πάτο” λόγω των δυσκολιών στη συγκεκριμένη αγορά τα τελευταία χρόνια, όμως η ανάκαμψη των τελευταίων μηνών έχει ενισχύσει τη ζήτηση για bulkers, τόσο νεότευκτα όσο και μεταχειρισμένα, ειδικά στις κατηγορίες kamsarmax και ultramax.

    Και αφού πλέον είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα καλό μεταχειρισμένο bulker, αφού τα περισσότερα τέτοια άλλαξαν χέρια τους τελευταίους μήνες, με πολλούς εφοπλιστές να σπεύδουν να εκμεταλλευθούν άμεσα την αυξημένη ζήτηση για πλοία αυτού του τύπου, οι ναυτιλιακές εταιρείες στρέφονται τώρα στα νεότευκτα bulkers, ξεκινώντας την αναζήτησή τους από ναυπηγεία στην Κίνα και στην Ιαπωνία, ελπίζοντας εκεί να βρουν χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, οι “φθηνές” θέσεις για νεότευκτα πλοία εξαντλούνται και εκεί γρήγορα. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι τιμές για την κατασκευή ενός νέου πλοίου αυξάνονται θεαματικά ακόμα και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παραγγελίες αφορούν σε νεότευκτα πλοία που έχουν ήδη εξασφαλίσει ναύλωση για δύο ή περισσότερα χρόνια.

    Όσον αφορά στην κατηγορία των capesizes, εκεί δε φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες, όμως με τις τιμές των μεταχειρισμένων να ανεβαίνουν διαρκώς, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα είναι πιο ελκυστική μία επένδυση σε ένα νεότευκτο πλοίο, παρά σε ένα μεταχειρισμένο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε συζητήσεις για την κατασκευή τριών νέων VLCCs ο Γιάννης Αγγελικούσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Βαφειάς: Συμφωνίες ναύλωσης για 15 πλοία της ανακοίνωσε η Stealth Maritime

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SHIPPING FOCUS: H Seajets κατέθεσε προσφορά για το ποσοστό της Πειραιώς στην Hellenic Seaways



    ΣΧΟΛΙΑ