• Business

    Γ. Κούστας: Το φάντασμα της Hanjin συνεχίζει να στοιχειώνει την Danaos

    Κούστας

    Δρ. Γιάννης Κούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Danaos Corporation


    Η κατάρρευση της Hanjin εξακολουθεί να “ταλαιπωρεί” τη ναυτιλιακή Danaos, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, που στο α’ τρίμηνο του έτους παρουσίασε μειωμένη κερδοφορία σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

    Ειδικότερα, η Danaos ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 18,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο α’ τρίμηνο 2017, έναντι κερδών 44,1 εκατ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο 2016, με τα κέρδη ανά μετοχή πάντως να ξεπερνούν οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών και να διαμορφώνονται στα 0,17 δολάρια.

    Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 110,1 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 19,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2016 (137,5 εκατ. δολάρια), λόγω της κατάρρευσης της Hanjin, η οποία είχε ναυλώσει οκτώ πλοία της Danaos.

    Μειωμένο ήταν και το προσαρμοσμένο EBITDA της εταιρείας, στα 72,5 εκατ. δολάρια, έναντι 99,4 εκατ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο 2016 (πτώση 27%).

    Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Danaos, Γιάννης Κούστας: “Τα αποτελέσματα της Danaos για το πρώτο τρίμηνο του 2ο17 συνεχίζουν να αντανακλούν την επίπτωση της χρεοκοπίας της Hanjin στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Η πτώση κατά 22,7 εκατ. δολάρια των προσαρμοσμένων καθαρών μας κερδών αποδίδονται κυρίως στα 22 εκατ. δολάρια λειτουργικών εσόδων που χάθηκαν από τη Hanjin”.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτριών τραπεζών της για την παράταση του waiver που έχει λάβει για τις δανειακές της υποχρεώσεις, το οποίο έληγε την 1η Απριλίου: “Έχουμε ζητήσει από τους πιστωτές μας μία παράταση για αυτό το waiver μέχρι την 1η Ιουλίου του 2ο17 και είμαστε σε εποικοδομητικές συζητήσεις για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να δημιουργούμε θετικές ροές κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις μας και αυτήν την περίοδο είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε όλες τις επιχειρησιακές μας υποχρεώσεις, καθώς και όλες τις προγραμματισμένες κύριες πληρωμές και πληρωμές τόκων, με βάση τους αρχικούς όρους των δανειακών μας συμβάσεων”.

    Όσον αφορά στην εικόνα της αγοράς, ο Γιάννης Κούστας παρατήρησε ότι οι τιμές των ναύλων αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε επίπεδα που όμως παραμένουν χαμηλά και μετά βίας καλύπτουν τα λειτουργικά κόστη, ενώ σημείωσε πως η Danaos εξακολουθεί να έχει χαμηλή έκθεση στην αδύναμη αγορά spot, έχοντας εξασφαλίσει ναύλωση για τα πλοία που αντιστοιχούν στο 90% των τρεχόντων εσόδων της για τους επόμενους 12 μήνες.

    Στη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης περιόδου αδυναμίας στην αγορά, που έχει παρουσιάσει πολλές προκλήσεις, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για να διατηρήσουμε την αξία της εταιρείας μας, διαχειριζόμενοι στον στόλο μας αποδοτικά και λαμβάνοντας συνετά μέτρα για να διαχειριστούμε και εν τέλει να απομοχλεύσουμε τον ισολογισμό μας”, κατέληξε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Ενισχύει δυναμικά το στόλο του ο Συμεών Παληός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Τσάκος προς εφοπλιστές: Προσοχή! Μην παραγγέλνετε άλλα τάνκερ – Οι μεγάλοι κίνδυνοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Επιστροφή στα δάνεια με 150 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ