• Business

    Metropolitan-CVC Capital Partners: Οι μικρές λεπτομέρειες που έκλεισαν το deal

    Σπυρίδης Metropolitan

    Δημήτρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Έρευνα»


    Νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας, και ειδικά σε αυτόν της ιδιωτικής περίθαλψης, δημιουργεί το μεγάλο deal της CVC Capital Partners για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan, στο Νέο Φάληρο.

    Πρόκειται για μία εξαγορά η οποία δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν, ενώ από τα μέσα Μαρτίου το deal βρισκόταν στο τελικό στάδιο, με τις επίσημες ανακοινώσεις να έρχονται χθες, Δευτέρα.

    Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι δε μιλάμε για κάποια… τυχάρπαστη εταιρεία, αλλά για τον επενδυτικό κολοσσό CVC Capital Partners του ομίλου CVC, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, με σειρά επενδύσεων κυρίως σε ιδιωτικές κλινικές της Ευρώπης. Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan αποτελεί έναν ακόμα κρίκο σε αυτήν την ισχυρή αλυσίδα επενδύσεων, ενώ πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η CVC ετοιμάζει ήδη την επόμενη κίνησή της, βολιδοσκοπώντας το Ερρίκος Ντυνάν, για την εξαγορά του οποίου βρίσκεται σε συζητήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η προνομιακή θέση του νοσοκομείου, πάνω στην παραλιακή λεωφόρο, αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθεί μαζί του η CVC, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι και το Ερρίκος Ντυνάν βρίσκεται σε κομβικό σημείο, πάνω στη λεωφόρο Μεσογείων. Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο ήταν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του Metropolitan, που το 2015 αύξησε τον κύκλο εργασιών του στα 101,6 εκατ. ευρώ, έναντι 84,1 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ κατέγραψε ίδια κεφάλαια  ύψους 86,4 εκατ. ευρώ.

    Όσο για το αντίτιμο της συμφωνίας με την “Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα ΑΕ” (στην οποία ανήκει το Metropolitan), αν και δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, εκτιμάται ότι ανέρχεται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε ποσοστό άνω του 70% του νοσοκομείου.

    Σημειωτέον ότι οι βασικοί μέτοχοι και ιδρυτές του νοσοκομείου Metropolitan, ο πρόεδρος Βασίλειος Θεοχαράκης και ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτριος Σπυρίδης, θα επανεπενδύσουν στη Hellenic Healthcare (την εταιρεία-όχημα μέσω της οποίας γίνεται η εξαγορά) και θα παραμείνουν στα πόστα τους.

    Τα επόμενα σχέδια της CVC για το Metropolitan περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη νέα πτέρυγα στην οποία θα μεταφερθεί η Παιδιατρική Κλινική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έπεσαν οι υπογραφές του μεγάλου deal για την εξαγορά του Metropolitan από τη CVC Capital

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Έχει δώσει 662 εκατ. δολ. για 14 πλοία – Ραγδαία πτώση της μετοχής της DryShips κατά 18,79%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Deutsche Bank: Ετοιμάζει εσωτερικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα



    ΣΧΟΛΙΑ