• Business

    Το μεγάλο χτύπημα για όσους έχουν επιστροφή φόρου. Τι τους περιμένει

    Εφορία

    Εφορία


    Όποιος έχει επιστροφή φόρου να κάνει ένα βήμα μπροστά… Πού πας ρε Καραμήτρο;”

    Αυτήν την παραλλαγή του γνωστού στρατιωτικού ανεκδότου θα ζήσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό της εφορίας, οι οποίοι περιμένουν να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται για να καλύψουν διάφορες ανάγκες τους, όμως μάλλον θα μείνουν με… άδεια χέρια, αφού οι επιστροφές τους θα συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι υπηρεσίες της θα έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτεπάγγελτους, αυτόματους συμψηφισμούς των νέων οφειλών (που μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet) με τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ώστε να διασφαλιστούν τα κρατικά έσοδα.

    Έτσι, οι περίπου 600.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου και δεν την έχουν λάβει ακόμη (εκτιμάται ότι μόνο 4 στους 10 την έχουν λάβει) θα μείνουν στα…. κρύα του λουτρού, αφού το ποσό που θα πάρουν στα χέρια τους, αν τελικά πάρουν κάτι, θα είναι μικρότερο από αυτό που περίμεναν, εφόσον είναι υπόχρεοι καταβολής ΕΝΦΙΑ. Για να μη μιλήσουμε για τις περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος από την επιστροφή φόρου, οπότε οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν θα πάρουν επιστροφή φόρου, αλλά θα χρωστάνε κιόλας!

    Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μία περίπτωση όπου οι αυτόματοι συμψηφισμοί δεν είναι ακόμα εφικτοί: είναι η περίπτωση συζύγων, όπου ο ένας έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει οι σύζυγοι να μεταβούν οι ίδιοι στην εφορία και να υποβάλουν αίτηση συμψηφισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα διόδια σε Ιόνια και Ολυμπία Οδό – Ανεβαίνει το κόστος των μετακινήσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SOS εκπέμπει η κρουαζιέρα: «Οι φόροι διώχνουν τα κρουαζιερόπλοια – Απαράδεκτη η απόφαση για τη Σαντορίνη»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα 2 σχέδια της κυβέρνησης για τις Πανελλήνιες -Καταργούνται ή αλλάζουν ριζικά;



    ΣΧΟΛΙΑ