• Business

    Γιώργος Πιτσιλής: Τι αλλάζει σε επιστροφές φόρου και κατασχέσεις λογαριασμών

    ΑΑΔΕ: Κλείνει η εφαρμογή για τις γονικές παροχές-Ποιες εφαρμογές θα ανοίξουν ξανά μετά την Πρωτοχρονιά

    Γιώργος Πιτσιλής. επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προσδιορίζεται το νέο πλαίσιο για τις επιστροφές φόρου, το οποίο προανήγγειλε πρόσφατα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, με τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή θα προβλέπεται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου για ποσά έως 10.000 ευρώ θα γίνονται άμεσα, με αυτόματες διαδικασίες και χωρίς έλεγχο, ώστε να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και από τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM.

    Όσο για την οικονομική επίπτωση του μέτρου αυτού, που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περίπου 50.000 δικαιούχους, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρή, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν στο 90% των περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της συγκεκριμένης κατηγορίας, ενώ όσον αφορά στις επιστροφές ΦΠΑ, οι εκκρεμείς επιστροφές ως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος το 35% του συνόλου και σε ποσό το 4,5 τοις χιλίοις.

    Τι αλλάζει στις κατασχέσεις λογαριασμών

    Παράλληλα, ο Γιώργος Πιτσιλής δρομολογεί τον εξορθολογισμό των κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των “μηδενικών” κατασχέσεων, δηλαδή των κατασχετηρίων που εκδίδονται αλλά δεν εκτελούνται ποτέ, καθώς στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών δεν υπάρχει… φράγκο, ή οι λογαριασμοί αυτοί καλύπτονται από το ακατάσχετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις ένα στα τρία κατασχετήρια που εκδόθηκαν το 2016 εκτελέστηκαν τελικά.

    Όπως διαπιστώθηκε από την ΑΑΔΕ, σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει να αποστέλλονται κατασχετήρια για λογαριασμούς οφειλετών σε όλες τις τράπεζες, ακόμα και αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν έχουν καν λογαριασμό σε αυτές τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να “μπλοκάρουν” από τη σωρεία αχρείαστων κατασχετηρίων. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό προωθούνται στοχευμένες κατασχέσεις, ενώ παράλληλα η λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενεργοποιεί αυτόματα τις διαδικασίες κατασχέσεων με το που οι οφειλές θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες αναμένεται να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία.

    Πάντως, ο αριθμός των κατασχετηρίων που αποστέλλονται στις τράπεζες όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί: σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 5.000 καθημερινά, όμως είναι ειλημμένη η απόφαση για αύξησή τους πάνω από τις 6.000.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπαράζ λουκέτων και προστίμων από τους φορολογικούς ελέγχους – Η λοταρία των φορολογούμενων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τι θα συμβεί στις αγορές από εδώ και στο εξής

    MH XAΣΕΤΕ: Φίλης: Η ανάπτυξη θα υπονομευθεί από τα βαριά πλεονάσματα 3,5%



    ΣΧΟΛΙΑ