• Business

    Φόροι με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά που ξέχασε να μας πει ο Τσίπρας

    Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


    Κάτι “ξέχασε” να πει στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Λογικό είναι αυτό, βέβαια, καθώς μία συνέντευξη, όσο εκτενής και αν είναι, δεν αρκεί για να καλύψει όλα τα… κατορθώματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Το παράξενο βέβαια είναι ότι αυτό που “ξέχασε” να πει ο πρωθυπουργός δεν ήταν κάτι γενικό και αόριστο, αλλά κάτι για το οποίο ερωτήθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης. Η ερώτηση ήταν σαφής: ποιος ο λόγος να επιτευχθεί ένα τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 (αυτό για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει νυχθημερόν), όταν ο στόχος ήταν πολύ μικρότερος; Ποιος ο λόγος δηλαδή να υποβληθούν σε τόσο άγρια λιτότητα για μία ακόμα χρονιά οι Έλληνες πολίτες, όταν ο στόχος θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί με πολύ λιγότερες θυσίες, με πολύ λιγότερο “αίμα”;

    Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν αφοπλιστική: το πλεόνασμα αυτό επιτεύχθηκε, όπως μας εξήγησε, επειδή μειώθηκαν οι κρατικές σπατάλες και καταπολεμήθηκε η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. “Εμείς δε φέραμε καινούργιους φόρους, παρά μία μονάδα αύξηση του ΦΠΑ”, διαβεβαίωσε, και τουλάχιστον το γεγονός ότι θυμήθηκε αυτήν την αύξηση του “ακριβού” ΦΠΑ από το 23% στο 24% μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι έχει απλώς κάποια κενά μνήμης, και όχι… αρχές Αλτσχάιμερ.

    Αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να καλύψουμε αυτά τα κενά μνήμης. Ας θυμίσουμε λοιπόν στον Αλέξη Τσίπρα αυτό που “ξέχασε” να μας πει, τους φόρους δηλαδή που έχουν φαρδιά-πλατιά πάνω τους την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ:

    • Κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολογίας για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε αύξηση του ΦΠΑ από το 16% στο 24%, στοιχίζοντας ακριβά στους κατοίκους των νησιών, λες και δεν είχαν αρκετά προβλήματα ήδη…
    • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Άλλη μία… εμπνευσμένη κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ανέβασε τον ΕΦΚ από τα 0,23 ευρώ ανά λίτρο στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά περίπου 60 ευρώ τα χίλια λίτρα, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά είναι να… ξεπαραδιαστούν, είτε να ξεπαγιάσουν.
    • Μείωση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ. Ίσως κι αυτό να το ξέχασε ο Αλέξης Τσίπρας: από τον Ιούνιο και μετά, η έκπτωση φόρου εισοδήματος μειώθηκε από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ, με αποτέλεσμα μισθωτοί και συνταξιούχοι να δουν περικοπές στις αποδοχές τους.

    Θα πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως έχει σαφώς καλύτερο μνημονικό από τον Αλέξη Τσίπρα: ο υπουργός Οικονομικών είχε παραδεχθεί, μιλώντας μάλιστα και πάλι στον Νίκο Χατζηνικολάου, αυτό που ο πρωθυπουργός δε φαίνεται να θυμάται: “Έχουμε εμείς ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Βεβαίως τα έχουμε ζορίσει, γιατί ήταν απόλυτη η δέσμευσή μας για τους φτωχούς και την ανθρωπιστική κρίση”.

    Αλλά γιατί να αφήσουμε τέτοιες ανούσιες λεπτομέρειες να χαλάσουν το παραμυθένιο success story του Μαξίμου, ε;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάρτι στο Twitter για τις δηλώσεις Τσίπρα: Τα μέτρα των 151 δισ. και τα σχόλια αλά Survivor που προκάλεσαν αίσθηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση ΝΔ σε Τσίπρα: Θλιβερή απολογία, γεμάτη ψέματα η συνέντευξη του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξης Τσίπρας: «Η κ. Μέρκελ είναι ανοιχτόμυαλη και ο κ. Σόιμπλε ένας σεβαστός πολιτικός» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ