• Business

    Παρασκήνιο: Γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές των Μυτιληναίου και ΓΕΚ ενώ της ΔΕΗ μένει στάσιμη;

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Για έναν ακόμα μήνα, η άλλοτε κραταιά ΔΕΗ είδε το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να συρρικνώνεται, μία τάση που με αργό αλλά σταθερό ρυθμό “ροκανίζει” το ποσοστό της ΔΕΗ, προς όφελος βέβαια των ιδιωτών παρόχων, που ολοένα και αυξάνουν τα δικά τους μερίδια στην αγορά.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τον μήνα Μάρτιο, το ποσοστό της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 87,66%, μειωμένο κατά 0,92% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κατά 1,93% σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 5,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016.

    Και μπορεί για την ώρα τα ποσοστά αυτά να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ωστόσο με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας θα πρέπει φέτος το μερίδιο της ΔΕΗ να πέσει στο 75,24%, είναι δεδομένο ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους δηλαδή πέριξ των 3 ευρώ.

    Εντελώς αντίστροφο είναι το κλίμα όσον αφορά τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, καθώς η σταθερή ανάπτυξή τους γεννά αισιοδοξία στους επενδυτές για το μέλλον τους, και αυτό αντανακλάται και στις αποδόσεις των μετοχών των μητρικών εταιρειών τους: Elpedison, Protergia και Ηρών κατέχουν πλέον μερίδια κοντά στο 3% της αγοράς (ειδικότερα, η Elpedison είναι στο 3,04%, ενώ Protergia και Ηρών “ισοβαθμούν” στο 2,96%), και αντίστοιχα αυτό ενισχύει τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον όμιλο Μυτιληναίου και τη ΓΕΚ-Τέρνα, που σε συνδυασμό και με άλλες επιχειρηματικές τους κινήσεις και εξελίξεις βλέπουν τις μετοχές τους φέτος να υπεραποδίδουν. Η μετοχή του Μυτιληναίου από τις αρχές του 2017 έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από τα 6,15 ευρώ  στα 6,95 ευρώ  σήμερα. 

    Η μετοχή της ΓΕΚ Τερνα από τα 2,29 ευρώ στις αρχές του χρόνου τώρα βρίσκεται πέριξ των  2,71 ευρώ 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξελίξεις στην Alpha Bank. Η Blackrock με ποσοστό άνω του 5%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγης Βερούτης : Γιατί οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν και δεν μιλάνε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημόσιο: Πέρα από κάθε προηγούμενο το πλήθος του έκτακτου προσωπικού



    ΣΧΟΛΙΑ