• Business

    Εφορία: Χρωστάμε πολλά και μας κατέσχεσαν ακόμα περισσότερα. Όλα τα στοιχεία αναλυτικά


    Δραματικά είναι για έναν ακόμα μήνα τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, τα οποία σκιαγραφούν μία εικόνα “στάσης πληρωμών” από την πλευρά των φορολογούμενων, υπό το βάρος της δυσβάσταχτης φορολογίας που δεν επιτρέπει ακόμα και σε ανθρώπους που πάντα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους να πληρώσουν αυτά που χρωστούν.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Φεβρουάριο του 2017, μέσα στον… Κουτσοφλέβαρο δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (για την ακρίβεια, 989 εκατομμυρίων ευρώ), που ήρθαν να προστεθούν στα 1,63 δις ευρώ οφειλών που είχαν δημιουργηθεί τον Ιανουάριο του 2017, ανεβάζοντας συνολικά τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο δίμηνο του έτους στα 2,619 δις ευρώ (εκ των οποίων περίπου τα 1,6 δις ευρώ αφορούν σε φορολογικές οφειλές).

    Αν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και τις “παλιές” ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τα προηγούμενα χρόνια, ο “λογαριασμός” εκτοξεύεται στα 93,974 δις ευρώ. Ένα ποσό που φυσικά δεν θα μπει ποτέ στα δημόσια ταμεία, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό του (πιθανόν πάνω από το 75%) αφορά σε οφειλές που πρακτικά δεν μπορούν να εισπραχθούν, όπως οφειλές αποθανόντων ή επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

    Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμα ότι τον Φεβρουάριο το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου ανέρχονταν σε 4.052.270, έναντι 4.173.206 τον Ιανουάριο – αριθμός μειωμένος μεν, εξωφρενικά μεγάλος δε. Από αυτούς, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (δηλαδή κατασχέσεις) μπορούσαν να επιβληθούν τον Φεβρουάριο σε 1.655.636 οφειλέτες, έναντι 1.672.500 τον Ιανουάριο. Και οι κατασχέσεις αυτές προχώρησαν σε βάρος 873.049 οφειλετών τον Φεβρουάριο, έναντι 851.818 τον Ιανουάριο.

    Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν μία “ακτινογραφία” της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της ταυτόχρονης ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων τους και δυσβάσταχτης αύξησης των φορολογικών βαρών, και αν μη τι άλλο δεν αποτελούν αφορμή για… πανηγύρια.

    Κι όμως: όταν στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (3,9%), που επιβεβαίωσε χθες η Eurostat, ουσιαστικά πανηγυρίζουν γι’ αυτό ακριβώς: για τις περικοπές, τις αυξήσεις φόρων, την εξαθλίωση και την απελπισία που έφεραν αυτό το “ματωμένο” πλεόνασμα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα τα σκληρά μέτρα για εργασιακά και συνταξιοδοτικό που περιλαμβάνει το 4ο μνημόνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη παγίδα : Γιατί πληρώσαμε ακριβότερα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ Μάρτιο και Απρίλιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρυσόγονος: Με επαχθείς φόρους ήρθε το πλεόνασμα



    ΣΧΟΛΙΑ