• Business

    AIRBNB: Πάνω από 100.000 ακίνητα θα ενοικιάσουν οι Έλληνες σε ξένους


    Θεαματική αύξηση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ακινήτων που προσφέρονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου AIRBNB για ολιγοήμερη μίσθωση στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Grant Thornton.

    Σύμφωνα με την Grant Thornton, φέτος οι καταχωρίσεις ακινήτων στις πλατφόρμες αυτές θα ξεπεράσουν τις 106.000, όταν πέρυσι ανέρχονταν σε 95.645, ενώ το 2015 ήταν 87.057. Η αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχεται στο εντυπωσιακό 22%, ενώ όλα συγκλίνουν στο ότι πιθανότατα η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τουρίστες στη χώρα μας θα αυξάνονται, και μέσα σε λίγα χρόνια τα καταλύματα αυτά θα παράγουν περισσότερο τζίρο απ’ ό,τι τα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία.

    Αυτό εξηγεί γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βάλει στο “μάτι” τα εισοδήματα από το Airbnb και τις άλλες παρόμοιες πλατφόρμες: σύμφωνα με την Grant Thornton, αν τα εισοδήματα αυτα φορολογούνταν όπως τα ξενοδοχεία, θα εισέρρεαν στα ταμεία του Δημοσίου πάνω από 340 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενεργοποιηθεί (έστω και με καθυστέρηση) το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος, ώστε να κλείσει αυτή η “τρύπα” που στερεί έσοδα από το κράτος.

    Όταν ενεργοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που θέλει να το καταχωρίσει σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και να εγγράψει σε αυτό το ακίνητο ή τα ακίνητά του, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί στη μέγιστη διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα ακίνητα που προσφέρονται για ολιγοήμερη μίσθωση καταγράφονται πάνω από 25 εκατ. διανυκτερεύσεις, με τη δαπάνη για τη διαμονή να φτάνει τα 861 εκατ. ευρώ, την ώρα που μόνο το ένα στα τρία είναι πιστοποιημένο με το ειδικό σήμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SSM: Τι θέλει από τις ελληνικές τράπεζες και τις ψάχνει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για λαθρεμπόριο καυσίμων συνελήφθη ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου «ΛΑΣΣΑΙΑ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εφορία: Οδηγός επιβίωσης εάν έχετε εκκρεμείς υποθέσεις για εισοδήματα του 2001-2008 (έως σήμερα)



    ΣΧΟΛΙΑ