• Business

    Γιατί το ευρώ λάμπει και πάλι για τους επενδυτές

    • NewsRoom
    ΕΥΡΩ


    Όλο και περισσότερους επενδυτές προσελκύει το τελευταίο διάστημα το ευρώ, το νόμισμα που μόλις πριν από κάποια χρόνια είχε γίνει συνώνυμο της πολιτικής αστάθειας, κινδυνεύοντας ακόμη και η ίδια η ύπαρξή του.

    Σήμερα, όμως, η αγορά εμφανίζεται όλο και πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρώπη, έστω κι αν οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν απρόθυμοι να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

    «Η Ευρώπη γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για να βάλεις τα χρήματά σου να δουλέψουν», δηλώνει στο Bloomberg o Viraj Patel, υπεύθυνος στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της ING Groep NV στο Λονδίνο.

    «Αυτό ισχύει σίγουρα για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές που είναι πιο ευαίσθητοι στις ευρύτερες πολιτικές τάσεις και τις κυκλικές ιστορίες της οικονομίας», προσθέτει.

    Παρ’ όλο που οι επενδυτές δεν ποντάρουν σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2019, οι υπεύθυνοι στρατηγικής υποστηρίζουν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσει κανείς τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στη «Γηραιά Ήπειρο» όταν κοιτά την πορεία του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων. Με τα ευρωπαϊκά επιτόκια να βρίσκονται ακόμη κοντά σε χαμηλά ρεκόρ, το κοινό νόμισμα δεν έχει ακόμη σπάσει αποφασιστικά το κρίσιμο φράγμα των 1,20 δολαρίων. Όμως, πίσω από τη δυναμική που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα βρίσκεται η συνειδητοποίηση ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να ξεμένει από δικαιολογίες για τη διατήρηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον Vassili Serebriakov, υπεύθυνο στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος στην Credit Agricole, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρώπης συμβάλλει επίσης στη «λάμψη» του ευρώ. Γενικά, λέει, «το ευρώ τα πάει σχετικά καλά σε περιβάλλοντα χαμηλού ρίσκου».

    Θετικά επιδρά, τέλος, και η βελτίωση της εικόνας σε επίπεδο πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, την ώρα που άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο και η στερλίνα, επηρεάζονται αρνητικά από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές και την απόφαση του Brexit – εξελίξεις που δείχνουν να «δουλεύουν» υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόβλεψη-έκπληξη: Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά δισ. στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Ανάσα 3 ετών δίνει ο SSM για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των νέων δεδομένων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα χέρια της Δικαιοσύνης το μέλλον του Σκαραμαγκά



    ΣΧΟΛΙΑ