• Business

    Νέο θρίλερ! Πληροφορίες ότι η Ε.Ε. θα μπλοκάρει τα κεφάλαια Σαββίδη λόγω εμπάργκο με τη Ρωσία

    • NewsRoom


    Μία μόλις μέρα μετά το νόκ άουτ Καλογρίτσα και την υποψηφιότητα Σαββίδη να προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την απόκτηση της πολυπόθητης 4ης τηλεοπτικής άδειας, μία εντεινόμενη φημολογία έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά του θαλασσοδαρμένου διαγωνισμού της κυβέρνησης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επισήμως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2014 για την εμπλοκή της Μόσχας στην ουκρανική σύγκρουση.  Οι εν λόγω κυρώσεις αφορούν άμεσα τις κινήσεις ρωσικών κεφαλαίων και σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό εγείρεται θέμα και για την προέλευση των κεφαλαίων του Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τα κεφάλαια του επιλαχόντα στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι στις Βρυξέλλες που “βλέπουν” την είσοδο Σαββίδη ως βραχίονα του Πούτιν στα ελληνικά και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκά media.

    savidiss tv

    Ήδη ο Ιβάν Σαββίδης έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στο σπάσιμο του ρωσικού -αυτή τη φορά- εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών (τα αντίμετρα δηλ. της Μόσχας έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων), καθώς πολλοί Έλληνες παραγωγοί φρούτων κατάφεραν να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσω εταιρείας του. Οι κινήσεις αυτές του πολυπράγμωνος επιχειρηματία δεν έχουν περάσει απαρατήρητες και η εμφάνιση του ονόματός του στο προσκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα ανασήκωσε και πάλι αρκετά φρύδια στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το περιβάλλον Πούτιν θεωρεί τον Ιβάν Σαββίδη ως άμεσο συνομιλητή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο ομογενής επιχειρηματίας από το Ροστόφ ήταν αυτός που υποδέχθηκε στο Άγιον Όρος το Ρώσο πρόεδρο κατά την τελευταία του επίσκεψη τον περασμένο Μάιο.

    savidis agion oros

    Με τα παραπάνω δεδομένα δεν αποκλείεται ένα ευρωπαϊκό βέτο -έστω και έμμεσα- στην υποψηφιότητα του… καναλάρχη Σαββίδη με βασικό επιχείρημα (ή πρόφαση, όπως το πάρει κανείς) την προέλευση των χρημάτων του.

    Σημειώνεται επίσης ότι προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ο Σαββίδης έστησε εταιρεία στην Κύπρο, με μετοχικό κεφάλαιο 9 εκατομμύρια ευρώ, τη γνωστή πια DIMERA MEDIA INVESTMENΤS LIMITED.

    Η εταιρεία φέρεται να στηρίζεται σε κεφάλαια προερχόμενα προφανώς από κωδικούς ρωσικών εταιρειών και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο έλεγχος της Κομισιόν. Πρόσφατη εξάλλου είναι η εμπειρία με τις δεκάδες offshore εταιρείες των Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο και  τη μεταφορά κεφαλαίων δισεκατομμυρίων ευρώ – εμπειρία η οποία προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

    putin.savvidis2

    Εδώ έρχεται και το ερώτημα γιατί ο Ιβάν Σαββίδης δεν προχώρησε στην ίδρυση μιας εταιρείας στην Ελλάδα προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, με πηγές κοντά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών να απαντούν ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες θα διερευνούσαν αμέσως την προέλευση των κεφαλαίων και δεν υπήρχε περίπτωση να δέχονταν κινήσεις λογαριασμών από ρωσικές εταιρείες την ώρα  που παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει επιμελώς αποφύγει κάθε σχόλιο για τον περιβόητο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, μία σιγή όμως που μεταφράζεται από πολλούς ως ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στο αρχηγείο της Κομισιόν για το θέμα.

    Διαβάστε ακόμη για τον Ιβάν:

    http://www.mononews.gr/ola-ta-matia-strammena-sto-savvidi-ke-pote-tha-vali-ta-lefta-tin-paraskevi-sinedriazi-ste/77507

    http://www.mononews.gr/ivan-savvidis-se-2-3-meres-plirono-ti-ipe-gia-endechomeno-sinergasias-vardinogianni-kontomina-video/77246

    http://www.mononews.gr/savvidis-se-kontomina-ase-tis-minisis-sou-agorazo-ton-alpha-video/73264

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ