• Business

    Νέο «χτύπημα» για το Libra: Αποχωρούν από το project Visa, Mastercard και eBay

    • NewsRoom


    Οι Visa, Mastercard, eBay, Stripe και Mercado Pago έχουν αποσυρθεί από το Libra Association, το σχέδιο δημιουργίας του ψηφιακού νομίσματος «Libra» από το Facebook.

    Η αποχώρηση αυτή είναι μεγάλο πλήγμα για το σχέδιο του Facebook για ένα μαζικό, παγκόσμιο κρυπτονόμισμα, μια εβδομάδα αφότου η PayPal ανακοίνωσε και αυτή ότι αποχωρεί από το πρότζεκτ.

    Οι αποχωρήσεις αυτές αφήνουν το Libra χωρίς κάποια σημαντική εταιρεία διεκπεραίωσης πληρωμών στις ΗΠΑ, ένα σοβαρό ζήτημα για το νεοσύστατο αυτό έργο.

    Ένας εκπρόσωπος της Visa είπε στο The Verge πως “Η Visa αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο Libra Association αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε το πρότζεκτ και η τελική μας απόφαση θα καθοριστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του Libra να πληροί πλήρως όλες τις απαιτούμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις”.

    Η πρώτη επίσημη συνάντηση του Libra Association είναι σε μόλις δύο ημέρες, προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου στη Γενεύη. Η συνάντηση αυτή θα οδηγήσει πιθανότατα σε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, γεγονός που μπορεί να έχει οδηγήσει σε μερικές από τις πρόσφατες αποχωρήσεις. Ωστόσο, οι αποχωρήσεις αυτές αφήνουν το πρότζεκτ σε επισφαλή θέση καθώς η Libra παλεύει να ξεπεράσει τις αρχικές επικρίσεις.

    Η «συμμαχία του Libra» είναι ένα σχήμα που απαρτίζεται από χρηματοπιστωτικές και τεχνολογικές εταιρείες που δεσμεύτηκαν να βάλουν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ στην προσπάθεια.

    “Σεβόμαστε το όραμα του Libra”, ανέφερε η eBay σε μια δήλωση. “Ωστόσο, η eBay έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει ως ιδρυτικό μέλος. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στην εκτόξευση της διαχείρισης των πληρωμών του eBay για τους πελάτες μας”.

    Σε απάντηση, ο επικεφαλής της πολιτικής του Libra, Dante Disparte, ευχαρίστησε τις εταιρείες για τη συνεχή υποστήριξή τους στην αποστολή του οργανισμού.

    «Είμαστε επικεντρωμένοι στην πρόοδο και τη συνέχιση της οικοδόμησης μιας ισχυρής ομοσπονδίας μερικών από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κόσμου, των οργανώσεων κοινωνικού αντίκτυπου και άλλων ενδιαφερομένων», δήλωσε ο Disparte.

    Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστέκονται στο σχέδιο του τεχνολογικού κολοσσού, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομισματική τους εξουσία. Τον Αύγουστο, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney ανέφερε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους ψηφιακό νόμισμα.



    ΣΧΟΛΙΑ