• Business

    Neeva: Η νέα μηχανή αναζήτησης που θέλει να χτυπήσει στα ίσα την Google υποσχόμενη περιβάλλον χωρίς διαφημίσεις

    • NewsRoom


    Η Neeva, η νέα μηχανή αναζήτησης που δημιούργησαν βετεράνοι προγραμματιστές οι οποίοι έφυγαν από την Google, υπόσχεται μια διαδικτυακή εμπειρία χωρίς διαφημίσεις.

    Ο Sridhar Ramaswamy πέρασε 15 χρόνια χτίζοντας το διαφημιστικό τμήμα Google και ο Vivek Raghunathan πέρασε 12 χρόνια πασχίζοντας να αυξήσει τα έσοδα στο Google Search και στο YouTube.

    Οι δυο τους είναι ζωντανοί μύθοι για την Google, αλλά και ανταγωνιστές πλέον.

    Ξεκίνησαν την startup Neeva, την μηχανή αναζήτησης που θα λειτουργεί με συνδρομές και δεν θα έχει διαφημίσεις.

    Οι δημιουργοί του εστιάζουν στην προστασία της ιδιωτικότητας και στην καλύτερη εμπειρία του χρήστη.

    Ο Ramaswamy εκτιμά ότι μια μηχανή αναζήτησης που βασίζεται στις διαφημίσεις σπρώχνει τα σχετικά αποτελέσματα προς το κάτω μέρος της σελίδας και πιέζει τις επιχειρήσεις να βάζουν το κέρδος πάνω από την ιδιωτικότητα.

    Έτσι για ένα ποσό από 5 ως 10 δολάρια το μήνα, η Neeva προσφέρει μια πλήρη μηχανή αναζήτησης χωρίς διαφημίσεις, με συνδεδεμένους λογαριασμούς και με την υπόσχεση ότι βάζει πρώτη προτεραιότητα την εμπιστοσύνη του χρήστη.

    Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρήστες δεν εκτιμούν και πολύ το ad-tracking.

    Έρευνα του Pew, το 2019, έδειξε ότι:

    1. το 72% των χρηστών πιστεύουν ότι οι κινήσεις τους στο διαδίκτυο παρακολουθούνται από διαφημιστές
    2. το 81% των χρηστών πιστεύει ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στα δεδομένα που συγκεντρώνουν εταιρείες
    3. το 81% πιστεύει ότι οι κίνδυνοι από την συλλογή των δεδομένων υπερτερούν των οφελών

    Ο Ramaswamy έχει ασκήσει πιέσεις για ένα πιο υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον στον χώρο αναζήτησης, όπου η Google κατέχει το σχεδόν μονοπωλιακό 92% της αγοράς.

    Και μόλις πρόσφατα η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα δημιουργήσει νέα εργαλεία εξατομικευμένης παρακολούθησης, μόλις σταματήσει να υποστηρίζει τα 3rd-party cookies το επόμενο έτος, επικαλούμενη την μελέτη της Pew.

    Αλλά η Neeva δεν είναι μόνη στην αναζήτηση που υπόσχεται ιδιωτικότητα.

    Το DuckDuckGo έχει συγκεντρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια και καταγράφει καθημερινά κατά μέσο όρο 100 εκατ. αναζητήσεις, όταν η Google βέβαια ξεπερνά το τρελό νούμερο των 5 δισεκατομμυρίων αναζητήσεων την ημέρα.

    Σίγουρα, το κυνήγι της Neeva απέναντι στον Γολιάθ Google είναι φιλόδοξο. Όμως, αν κάποιος πρόκειται να το καταφέρει, την μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν οι οι άνθρωποι που έχτισαν την εμπειρία τους χτίζοντας την Google.

    Πηγή: The Hustle



    ΣΧΟΛΙΑ