• Business

    Νέα μεγάλα προβλήματα για τη Αγγελική Φράγκου. Αμφισβητεί τις ικανότητες της, μεγάλος επενδυτής της Navios

    Φράγκου ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Navios Maritime Acquisition ζητά ο ιδρυτής της Montpellier Asset Management (που επί χρόνια αποτελεί επενδυτή στην εταιρεία), Nicholas Cournoyer, παρά την ακύρωση του αμφιλεγόμενου δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη μητρική της Navios Maritime Holdings με σκανδαλωδώς ευνοϊκούς όρους. Σε συνέντευξή του στο TradeWinds, ο Cournoyer τονίζει πως η ακύρωση του δανείου δεν είναι αρκετή για να «ακυρώσει» και τις ανησυχίες του για τη δομή του διοικητικού συμβουλίου της Navios Maritime Acquisition και εκφράζει την άποψη ότι η έλλειψη πραγματικά ανεξάρτητων μελών στο διοικητικό συμβούλιο αποτελούν έναν περαιτέρω κίνδυνο για παράτυπες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, με δεδομένη τη σχετικά αδύναμη οικονομική κατάσταση της Navios Maritime Holdings και την κερδοφορία της Navios Martime Acquisition.

    “Χαιρόμαστε που το θέμα με το δάνειο λύθηκε, και πιστώνουμε στη Metropolitan Capital ότι επεσήμανε το πρόβλημα και το έθεσε σωστά στη μήνυσή της», υποστηρίζει. «Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεδομένων των περαιτέρω δυσκολιών στην αγορά του ξηρού φορτίου και με την απώλεια του συμβολαίου με τη Vale στη Νότια Αμερική, φοβόμαστε πως το θέμα μπορεί να ανακύψει ξανά με κάποια μορφή, καθώς προσπαθούν να εκμεταλλευθούν όσα οικονομικά αποθέματα υπάρχουν στον όμιλο – και αυτή τη στιγμή αυτά είναι ουσιαστικά [η Navios Maritime Acquisition]».

    Ο Cournoyer θεωρεί πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι η ενθάρρυνση αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο της Navios Maritime Acquisition, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του. «Νομίζουμε πως το σωστό είναι να συνεχίσουμε να τους πιέζουμε να υιοθετήσουν ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, με τα ανεξάρτητα μέλη του να είναι τα μόνα που θα ψηφίζουν για ενδοομιλικές συναλλαγές», επισημαίνει.

    Ο Cournoyer σημειώνει πως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έστειλε δύο επιστολές στη διοίκηση της Navios Maritime Acquisition, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το θέμα της σύστασης του διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν πήρε επαρκή απάντηση, όπως λέει.

    Ο ιδρυτής της Montpellier συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ανάλυση της Metropolitan Capital για τη δομή του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της Navios Maritime Acquisition.

    Όπως παρατηρεί η Metropolitan Capital, τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Navios Maritime Acquisition έχουν σημαντικούς ρόλους στη Navios Maritime Holdings, και είναι η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Αγγελική Φράγκου, η επικεφαλής νομική σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Άννα Καλαθάκη και ο Ted Petrone, που είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών.

    Η Metropolitan εκφράζει επίσης αμφιβολίες για τους Brigitte Noury, Νικόλαο Βεράρo. Γιάννη Κοιλαλούς και Γιώργο Γαλάτη, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ως ανεξάρτητα μέλη από τη Navios Maritime Acquisition. O Βεράρος έχει, σύμφωνα με τη Metropolitan, «μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Φράγκου και τ Holdings». Η χρηματοπιστωτική του εταιρεία αποτέλεσε τον επικεφαλής σύμβουλο της International Shipping Enterprises της Φράγκου, όταν απέκτησε τη Navios Holdings το 2005.

    Τόσο ο Βεράρος όσο και ο Κοιλαλούς προστέθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της Navios Maritime Acquisition το 2008, όταν η Navios Maritime Holdings κατείχε ακόμα το 100% της εταιρείας, και έλαβαν μετοχές σε μειωμένη τιμή και εγγυήσεις, σύμφωνα με τη μήνυση της Metrοpolitan Capital.

    Όσο για τους Γαλάτη και Noury, η Metropolitan υποστήριζε πως μολονότι προστέθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο το 2010, η Navios Maritime Holdings ουσιαστικά ελέγχει ακόμα την τοποθέτησή τους. «Επομένως, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου στερείται ανεξαρτησίας από τη Holdings και δεν μπορεί να εξετάσει αμερόληπτα [το ζήτημα του δανείου]», υποστήριζε η Metropolitan.

    Ο Cournoyer συμφωνεί με την κριτική της Metropolitan. «Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν να προταθούν δύο ή τρία ανεξάρτητα μέλη, μετά από διαβούλευση με κάποιους από τους μεγαλύτερους μετόχους της μειοψηφίας που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση μίας λίστας υποψηφίων», δηλώνει. «Να τους διορίσουμε και να ξεφορτωθούμε αυτούς τους ανθρώπους που λένε ότι είναι ανεξάρτητοι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι κάτι σαν αστείο».

    Και προσθέτει: «Αν αυτή η εταιρεία ήταν εισηγμένη στην Ελλάδα, εντάξει. Αλλά όταν είσαι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και λες ότι θα τηρήσεις τους όρους, δεν μπορείς να συνεχίζεις αυτήν τη φάρσα. Πρέπει να το κάνεις σωστά».

    Πάντως ο Cournoyer ξεκαθαρίζει πως πέρα από το θέμα του διοικητικού συμβουλίου, είναι… φανατικός οπαδός της Navios Maritime Acquisition, και για το λόγο αυτό η Montpellier κατέχει σχεδόν το 1% των μετοχών και επενδύει σταθερά από το 2012. «Δε θα είχαμε αυτήν τη συζήτηση αν δεν πίστευα πως είναι μία καλή εταιρεία», υπογραμμίζει. «Έχω συναντηθεί με την Αγγελική [Φράγκου] και τον Ted Petrone αρκετές φορές από τότε που είμαστε επενδυτές. Νομίζουμε ότι κάνουν πολλά πράγματα σωστά. Εκείνη γνωρίζει τη δουλειά και η ομάδα της γνωρίζει τη δουλειά της εξαιρετικά καλά. Δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα ή να τους πούμε πώς θα κάνουν τα ναυτιλιακά, αυτά είναι η δική τους ειδικότητα, Αλλά σε αυτόν τον τομέα, σχεδόν νιώθεις ότι προσπαθείς να τους κάνεις χάρη. Αν μπορούσαν να τρέξουν αυτήν την εταιρεία ανεξάρτητα, νιώθουμε πως η τιμή της μετοχής τους θα ήταν 40% ψηλότερη απ’ όσο είναι τώρα. Η τιμή ήταν 2,80 δολάρια όταν μπήκαμε το 2012 και είναι τώρα 1,90 δολάρια, και στο μεταξύ οι τιμές μίσθωσης έχουν διπλασιαστεί. Οπωσδήποτε, πιστεύω ότι η ανεξαρτησία είναι ο κύριος παράγοντας».

    Ο Cournoyer επισημαίνει πως η Montpellier επενδύει παράλληλα και σε εταιρείες με τάνκερ μεταφοράς προϊόντων, όπως η Scorpio Tankers και η ιταλική d’ Amico. «Είναι λογικό να συγκρίνεις τη Navios Acquisition με την Scorpio Tankers – και σε πολλά νομίζω ότι η Navios έχει καλύτερη διαχείριση, γιατί δεν έχει όλες τις επιπρόσθετες χρεώσεις που επιβάλλει η Scorpio. Όμως η μετοχή της Scorpio τα πάει καλύτερα, και νομίζω ότι είναι εξαιτίας του προβλήματος της Navios με αυτό το θέμα», εξηγεί.

    Ο Michael Webber, αναλυτής της Wells Fargo Securities, έβαλε πρόσφατα κακό βαθμό στη Navios Maritime Acquisition στο θέμα της ανεξαρτησίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της σε σχετική ανάλυσή του. Μάλιστα, μόνο έξι από τις 42 εταιρείες που ανέλυσε ο Webber είχαν χαμηλότερο ποσοστό από το 56% της Navios Maritime Acquisition στην ανεξαρτησία των μελών των διοικητικών συμβουλίων, αν και συνολικά σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων χρηστής διοίκησης, η Navios Maritime Acquisition κατετάγη 28η.

    Διαβαστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/a-fragkou-neo-pligma-gia-ti-navios/41297

     

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/apesire-ti-minisi-kata-tis-navios-marine-holdings-i-metropolitan-capital-advisors/38935

     

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Έκπληξη: Πού ποντάρει ο άνθρωπος που έβγαλε 1 δισ. δολ. από την κρίση στο πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ