• Business

    Ν. Σταθόπουλος – ΙΕΚ ΑΚΜΗ: Το παρασκήνιο του deal και το μυστικό ραντεβού στο Nolita

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος BC Partners

    Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος BC Partners


    Σε ένα γωνιακό τραπέζι, στο γνωστό εστιατόριο Nolita στο Ψυχικό κλείστηκε το ηχηρό deal, που βάζει ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κεφάλαια στον κόσμο,  στην εγχώρια αγορά ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Η BC Partners ανακοίνωσε χθες την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (όμιλος).

    Η ανακοίνωση της εξαγοράς από τη BC Partners, υπό τον Νίκο Σταθόπουλο,  του ομίλου της οικογένειας Ροδόπουλου μπορεί να ξάφνιασε πολλούς αλλά για κάποιους άλλους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

    Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κράτησαν μήνες με τους δύο άνδρες να δίνουν τα χέρια τον περασμένο Νοέμβριο στο γνωστό restaurant του Ψυχικού, σε ένα ραντεβού για το οποίο είχε γράψει ο Wiseman στις 19 Νοεμβρίου προϊδεάζοντας για επικείμενο deal.

    Υψηλό τίμημα εξαγοράς

    Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 80-85% και για τίμημα που κυμαίνεται στο δεκαπλάσιο των EBITDA των δύο εταιρειών.

    Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση της BC Partners GR Investment LP (BCPGR), του ειδικού επενδυτικού βραχίονα της BC Partners. Η πρώτη επένδυση έγινε στο τέλος του 2021 με την εξαγορά της Pet City ενώ τα τελευταία 16 χρόνια, μέσω των κεφαλαίων που το fund, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις Pharmathen, Pet City, Wind και Nova (για την οποία έχουν δεσμευτεί 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών).

    To επενδυτικό fund στοχεύει σε εταιρείες που εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε κλάδους αναπτυσσόμενους.

    Ο όμιλος του Ντίνου Ροδόπουλου έχει επιτύχει αδιάκοπη ανάπτυξη από την ίδρυσή του με τις τεχνικές σχολές ΑΚΜΗ το 1974. Σήμερα σχεδόν 50 χρόνια αργότερα και μετά από συνεχείς επενδύσεις, λειτουργεί ένα δίκτυο 27 εκπαιδευτηρίων και υποκαταστημάτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

    Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης και ισχυρή κερδοφορία

    Παρέχει  διεθνή και καινοτόμο εκπαίδευση σε περισσότερους από 22.000 φοιτητές, σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών κλάδων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις η ανάπτυξη τόσο του Μητροπολιτικού Κολεγίου όσο και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ τρέχει με διψήφια ποσοστά ενώ εντυπωσιακή είναι και η κερδοφορία.

    Ειδικότερα, ο τζίρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ το 2021 διαμορφώθηκε σε 23.2 εκατ. ευρώ έναντι 18,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, τα μικτά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 9.8 ευρώ ενώ τα κέρδη χρήση προ φόρων έφτασαν στα 7.1 εκατ. ευρώ από 1,89 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

    Σε ό,τι αφορά το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, που ιδρύθηκε το  1982, τα έσοδα, όπως αποτυπώνονται στις τελευταίες οικονομικές  καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, διαμορφώθηκαν στα 33,5 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση (2020) και το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων στα 9,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Όπως φαίνεται στις ίδιες καταστάσεις ο όμιλος έχει κάνει πρόβλεψη για αποζημιώσεις από αγωγές τρίτων. Στην περίπτωση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ , εντ ην εταιρεία να έχει κάνει πρόβλεψη για 2,1 εκατ. ευρώ- κάτι που επισημαίνεται από τους ορκωτούς λογιστές και στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Κολεγίου, οι αποζημιώσεις που διεκδικούνται μέσω αγωγών ανέρχονται στις 900.000 ευρώ.

    Το  υπερπολυτελές γιοτ και η πρωτοποριακή ακαδημία  Yachting

    Ο όμιλος των Κωνσταντίνου Ροδόπουλου και της Καλλιόπης Ροδόπουλου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα έχει στην κατοχή του  ένα κτίριο στην Πάτρα, το ακίνητο στη Σώρου 74 στο Μαρούσι και το κτίριο της Πατησίων στην Αθήνα. Το Μητροπολιτικό Κολέγιο έχει εννέα υποκαταστήματα και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ 18 υποκαταστήματα.

    Το Μητροπολιτικό Κέντρο λειτούργησε για πρώτη στην Ελλάδα και Ακαδημία για την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των ανθρώπων που στελεχώνουν το Yachting και τα σκάφη αναψυχής, μία ιδιαίτερα πρωτοποριακή κίνηση, το 2018. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι το εντυπωσιακό γιοτ Baglietto, ένα… πεντάστερο υπερπολυτελές γιοτ, το  μήκος του οποίου φτάνει τα 47 μέτρα περιλαμβάνεται στα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.

    H επένδυση της BC Partners στον όμιλο υπογραμμίζει το ουσιαστικό ενδιαφέρον της για τον εξαιρετικά ανθεκτικό και αναπτυσσόμενο κλάδο της εκπαίδευσης. Υλοποιείται σε συνέχεια των επενδύσεών της σε κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του κλάδου. Ειδικότερα η BC Partners έχει επενδύσει στην  Springer Nature, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επιστημονικών, τεχνικών και ιατρικών πληροφοριών.

    Το 2021 προχώρησε σε επένδυση ύψους 319 εκατ. ευρώ στην Keesing, εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης εκπαιδευτικού περιεχομένου και στην  EAB, πάροχο έρευνας, λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών -συνδρομητικής βάσης- στον κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με έδρα την Ουάσιγκτον.

    Σχέδια για επέκταση εκτός συνόρων

    Κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς του ομίλου, η οποία υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Β’ τρίμηνο του 2023, ο πρόεδρος της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος δήλωσε: «Ο Όμιλος αντανακλά τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε στις επενδύσεις μας: ηγέτες της αγοράς που επωφελούνται από τη μακροπρόθεσμη και ανθεκτική ανάπτυξη, δημιουργώντας αξία σε πολλά επίπεδα. Σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο και την Καλλιόπη, θα υποστηρίξουμε τον Όμιλο στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής του, μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιακών πρωτοβουλιών και της διεθνούς επέκτασης της επιχείρησης».

    Ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος και η κα. Καλλιόπη Ροδοπούλου, ιδρυτές του Ομίλου, σημείωσαν: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την BC Partners, η οποία έχει μια αποδεδειγμένα επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα, εισάγοντας έναν πλούτο διεθνούς τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής αριστείας. Η εμβληματική αυτή επένδυση αναδεικνύει τα ισχυρά θεμέλια στα οποία βασίζεται η ελληνική αγορά, ενώ θα μας υποστηρίξει, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες με βάση τα υψηλότερα εκπαιδευτικά πρότυπα στις νέες και τους νέους στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

    Διαβάστε επίσης

    BC Partners: Εξαγοράζει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ

    Νίκος Σταθόπουλος: Η στρατηγική που βάζει ξανά στο κόλπο τη Nova



    ΣΧΟΛΙΑ