Business

Ν. Καραμούζης (Grant Thornton): Τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα με εξωσυμβατικές λύσεις,

Καραμούζης

Νίκος Καραμούζης


Τώρα είναι η ώρα και η ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα, να τολμήσουμε με εξωσυμβατικές λύσεις, και θα δούμε τη χώρα μας να αναπτύσσεται, να μεγαλώνει.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Νικόλας Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Grant Thornton υπό τον τίτλο «Respond & Restore Τogether | Covid-19 Web Series».

Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε πως θα πρέπει η Ελλάδα να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.Και να δώσει έμφαση στις επενδύσεις και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Να υπάρξει πρόγραμμα επενδύσεων σε κοινωνικές υποδομές –νοσοκομεία, σχολεία-, σε αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια με σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Χαρακτήρισε κρίσιμους τομείς την ενέργεια και τις τράπεζες και σημείωσε πως θα πρέπει να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές και να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της ελαφριάς βιομηχανίας –αγροτικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Μπορούμε να παράγουμε και να βάλουμε στόχο η βιομηχανία που σήμερα συνεισφέρει το 9%-10% του ΑΕΠ να φτάσει στο 15%.

Σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν -9,7% ύφεση φέτος και 7,9% ανάπτυξη το 2021- ο κ. Καραμούσης υπογράμμισε πως εκείνο που τον ανησυχεί περισσότερο, είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, τα ποσοστά της ανεργίας και η χαμηλή αποταμίευση.

Είπε ακόμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ξεφύγει από τη διστακτικότητα –του γερμανικού κυρίως παράγοντα- στην ανάληψη πρωτοβουλιών και να προσφέρει ρευστότητα στο σύστημα, φέρνοντας το παράδειγμα της Fed που ρίχνει 5 τρις δολάρια.

«Τις επόμενες εβδομάδες η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα πάρει (σ.σ. είτε αυτόν που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνοχή, είτε αυτόν που θα οδηγήσει σε διάλυση). Αν δεν υπάρξει ένα Ταμείο (σ.σ. Recovery Fund) με τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ διαθέσιμα, υπό την μορφή μεταβιβάσεων και ενισχύσεων, και όχι δανείων, προς τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Καραμούζης είπε ότι η χώρα δεν αντέχει νέα δάνεια, έστω και με ευνοϊκούς όρους και μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής. Αντιθέτως, «πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Με την κρίση του κορονοϊού, η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

Πρέπει το σύμφωνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα να ανασταλεί τουλάχιστον για 3 χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και η χώρα να ξοδέψει για επενδύσεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε ζήτηση από επενδύσεις και όχι από μοίρασμα χρημάτων», είπε ο κ. Καραμούζης.

Ειδικότερα, τόνισε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, με στόχο τις επενδύσεις με σύμπραξη του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. «Πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε κοινωνικές υποδομές (από νοσοκομεία, σχολεία έως φυλακές), σε αεροδρόμια, λιμάνια, ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, έμφαση στον τομέα της ενέργειας, στις τράπεζες είναι ώρα να δούμε την λεγόμενη ελαφριά βιομηχανία των αγροτικών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Πρέπει να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές και να διαφοροποιήσουμε το μοντέλο των εξαγωγών, δίνοντας έμφαση στη βιομηχανία που σήμερα αντιπροσωπεύει το 9% – 10% του ΑΕΠ, να φτάσει στο 15% – 16% του ΑΕΠ», είπε ο Πρόεδρος της Grant Thornton.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η κρίση στο ΑΕΠ της Ελλάδας, βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. προβλέπει ύφεση 9,7% φέτος και ανάπτυξη 7,9% το 2021), ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι εκείνο που τον ανησυχεί και έχει μεγαλύτερη σημασία από το ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ, είναι η προβλεπόμενη από την Κομισιόν μείωση των επενδύσεων «30% σε μια χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, πολύ υψηλή ανεργία και κατάρρευση της αποταμίευσης».

Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, αλλά να μην αποκτήσουν πρόβλημα οι ίδιες

Ερωτώμενος για τη δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν την Οικονομία με νέες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ο κ. Καραμούζης είπε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να χρηματοδοτήσουν αλλά και να αναστείλουν πληρωμές.

Όμως όλα πρέπει να γίνουν σε ένα διαμορφωμένο πλαίσιο, γιατί το αύριο ίσως να είναι πιο δύσκολο αν οι τράπεζες δεν είναι σε καλή κατάσταση. «Δεν μπορούν να καταργηθούν τα κριτήρια χρηματοδότησης γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Και αν οι τράπεζες  καταλήξουν με μεγάλες ζημιές, τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο φορολογούμενος», τόνισε ο κ. Καραμούζης, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες – και με τη μετάθεση δανειακών υποχρεώσεων στην οποία έχουν προχωρήσει – αναλαμβάνουν κινδύνους, ελπίζοντας ότι θα «γυρίσει» η Οικονομία και θα πληρωθούν τόκοι και χρεολύσια.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα τώρα. Αν το δεύτερο εξάμηνο βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό και υπάρξει ενθουσιασμός, θα βελτιωθούν οι συνθήκες και οι προσδοκίες. Αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας και lockdown στην οικονομία, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον τραπεζικό τομέα», είπε.

Όπως εκτίμησε, και με τις εγγυήσεις που θα παράσχει ο δημόσιος τομέας, η πιστωτική επέκταση θα αυξηθεί σημαντικά. Είπε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνει πιο προσεκτικό πρόγραμμα για τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις και ειδικά να στηριχθούν επιχειρήσεις παραγωγικές και δη στην επαρχία που απασχολούν και πολύ προσωπικό.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αναγκαία στήριξη του τουριστικού κλάδου, ο κ. Καραμούζης έκρουσε τον κώδωνα για ένα κύμα συνεπειών που δεν έχει ακόμη φανεί και έρχεται, από επιχειρήσεις που έχουν «χτιστεί» γύρω από τον τουρισμό: από την ακτοπλοΐα, τις αεροπορικές, τις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, την εστίαση και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. «Οι εταιρείες αυτές θα ανακοινώσουν στα αποτελέσματά τους αρνητικές εκπλήξεις», κατέληξε ο Πρόεδρος Grant Thornton.


ΣΧΟΛΙΑ