ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε στην από 8.5.2025 συνεδρίασή του, μεταξύ άλλων, την έκδοση μη εισηγμένου Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (εφεξής «ΜΟΔ») μέσω δημόσιας προσφοράς, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, ύψους έως €4.700.000,20.
1. Κρίσιμες Ημερομηνίες
(α)Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος προτίμησης: 7.7.2025
(β)Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων: 8.7.2025
(γ) Περίοδος άσκησης δικαιώματος προτίμησης: 10.7.2025-23.7.2025
(δ) Περίοδος διαπραγμάτευσης δικαιώματος προτίμησης: 10.7.2025-18.7.2025
2. Έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, όπως αυτό εξουσιοδοτήθηκε με την από 16.8.2024 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, αποφάσισε στην από 8.5.2025 συνεδρίασή του, μεταξύ άλλων, την έκδοση μη εισηγμένου Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (εφεξής «ΜΟΔ») μέσω δημόσιας προσφοράς, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, ύψους έως €4.700.000,20.
Την 6.9.2024 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) με κωδικό αριθμό καταχώρισης 4424704, η από 16.8.2024 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας με την οποία μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε η έκδοση ΜΟΔ και η παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την οριστικοποίηση των όρων του.
Την 2.6.2025 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) με κωδικό αριθμό καταχώρισης 5391607, η από 8.5.2025 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας δυνάμει της οποίας οριστικοποιήθηκαν οι όροι ΜΟΔ και εγκρίθηκε το Πρόγραμμα και το Πληροφοριακό Δελτίο αυτού.
Συγκεκριμένα, δυνάμει των ανωτέρω, προβλέπεται η έκδοση και διάθεση έως 6.714.286 άυλων, μετατρέψιμων, ονομαστικών ομολογιών, με τιμή διάθεσης €0,70 και µε δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 1 νέα μετατρέψιμη ομολογία για κάθε 4,79396468961852 παλαιές κοινές μετοχές.
Οι ομολογίες είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμες σε συνολικά μέχρι 6.378.571 νέες, κοινές, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της Εταιρείας με λόγο μετατροπής δέκα (10) μετατρέψιμες ομολογίες προς εννέα και πέντε δέκατα (9,5) μετοχές και συνεπώς η τιμή μετατροπής υπολογίζεται ως εξής [10 ομολογίες * €0,70 (ονομαστική αξία εκάστης ομολογίας) / 9,5 νεοεκδοθείσες μετοχές (για κάθε 10 ομολογίες) = €0,736842105263158]. Η τιμή έκδοσης δε, δυνάμει της ρητής από 8.5.2025 απόφασης του ΔΣ δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.
Μετά την ως άνω έκδοση του ΜΟΔ, σε περίπτωση που αυτό καλυφθεί πλήρως και κατόπιν της υποχρεωτικής μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές με τη λήξη του στις 31.12.2025, το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα ανέρχεται, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης, σε €26.996.634,70 διαιρούμενο σε 38.566.621 κοινές, άυλες, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,70 εκάστη.
Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης του ΜΟΔ, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια θα ανέλθουν σε ποσό έως €4.700.000,20. Τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ποσού περίπου €300.000,00, θα ανέλθουν σε ποσό περίπου €4.400.000,00.
3. Ημερομηνία Αποκοπής Δικαιώματος Προτίμησης
Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην έκδοση του ΜΟΔ ορίζεται η 7.7.2025 («Ημερομηνία Αποκοπής»). Από την Ημερομηνία Αποκοπής, οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (το «Χ.Α.») χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω έκδοση και η τιμή εκκίνησης των μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α., σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. 26 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύει.
4. Περίοδος άσκησης δικαιώματος προτίμησης («Δικαίωμα Προτίμησης»)
Η περίοδος για την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με την από 16.8.2024 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης σε συνδυασμό με την από 8.5.2025 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας είναι δεκατέσσερις (14) ημερολογιακές ημέρες («Περίοδος Άσκησης»). Το Δικαίωμα Προτίμησης ασκείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αμέσως επόμενη ενότητα.
5. Διαδικασία άσκησης Δικαιώματος Προτίμησης
Δικαίωμα Προτίμησης για την απόκτηση των ομολογιών στην έκδοση του ΜΟΔ έχουν: i) όλοι οι μέτοχοι της Εταιρίας, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων της εταιρείας «Ελληνικά ΧρηματιστήριαΕΧΑΕ +15,42% Α.Ε.», κατά την ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (ημερομηνία καταγραφής) σύμφωνα με το άρθρο 5.2 του Κανονισμού Χ.Α., εφόσον διατηρούν τα δικαιώματα αυτά κατά το χρόνο άσκησής τους, και ii) όσοι αποκτήσουν Δικαιώματα Προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α.
Τα ανωτέρω υπό (i) και (ii) αναφερόμενα πρόσωπα θα δικαιούνται να αποκτήσουν ομολογίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πρόγραμμα ΜΟΔ.
Ο μέγιστος αριθμός ομολογιών για τις οποίες μπορεί να εγγραφεί ένας κάτοχος Δικαιωμάτων Προτίμησης είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των Δικαιωμάτων Προτίμησης που κατέχει.
Τα ανωτέρω υπό (i) και (ii) αναφερόμενα πρόσωπα θα δικαιούνται να ασκήσουν Δικαιώματα Προτίμησης για την απόκτηση ομολογιών με αναλογία 1 νέα μετατρέψιμη ομολογία για κάθε 4,79396468961852 παλαιές κοινές μετοχές.
Ως ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date) έχει οριστεί η 8.7.2025.
Η ημερομηνία έναρξης της Περιόδου Άσκησης και διαπραγμάτευσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης είναι η 10.7.2025, ενώ ως ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης έχει οριστεί η 18.7.2025 και ως ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης Δικαιωμάτων Προτίμησης η 23.7.2025.
Η διαδικασία άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης θα είναι η ακόλουθη: Τα Δικαιώματα Προτίμησης είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμα και θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. από την ημερομηνία έναρξης της περιόδου άσκησης μέχρι και τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου άσκησής τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Χ.Α.
Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα είναι πιστωμένα στους λογαριασμούς της μερίδας κάθε δικαιούχου στο Σ.Α.Τ., την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσής τους. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι δύνανται να μεταβιβάζουν το Δικαίωμα Προτίμησής τους και εξωχρηματιστηριακά, τηρώντας τις προβλεπόμενες από τους Κανονισμούς Χ.Α. και το παρόν διαδικασίες και προθεσμίες.
Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα μπορούν να ασκηθούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης είτε μέσω των Συμμετεχόντων των λογαριασμών αξιών των μετόχων (Α.Ε.Π.Ε.Υ. ή Θεματοφυλακή Τραπέζης), είτε απευθείας στα καταστήματα της Τράπεζας Eurobank ΑΕ (για τους μετόχους που δεν επιθυμούν να τα ασκήσουν μέσω των Συμμετεχόντων).
Οι μέτοχοι που επιθυμούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους μέσω των Συμμετεχόντων τους θα αιτούνται την άσκηση των δικαιωμάτων τους από τον Συμμετέχοντα.
Οι Συμμετέχοντες θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν από τους δικαιούχους και να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την προσήκουσα άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης των πελατών τους.
Ειδικότερα, για την άσκηση του Δικαιώματος Προτίμησης στα καταστήματα της Τράπεζας Eurobank Α.Ε. οι κάτοχοί τους θα πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:
α) Να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα, τον αριθμό του φορολογικού τους μητρώου, την εκτύπωση των στοιχείων μερίδας επενδυτή και αριθμό λογαριασμού αξιών στο Σ.Α.Τ. καθώς και τη σχετική «Βεβαίωση Δέσμευσης Δικαιωμάτων» για άσκηση Δικαιώματος Προτίμησης, την οποία θα πρέπει να αναζητήσουν από τον Συμμετέχοντα του λογαριασμού αξιών τους στον οποίο επιθυμούν να καταχωρηθούν οι ομολογίες που αντιστοιχούν στο ασκούμενο Δικαίωμα Προτίμησης.
β) Να καταβάλουν τοις μετρητοίς στο Λογαριασμό της Έκδοσης το συνολικό αντίτιμο των ομολογιών που αντιστοιχούν στο ασκούμενο Δικαίωμα Προτίμησής τους.
γ) Η καταβολή του ως άνω ποσού θα γίνεται είτε με κατάθεση μετρητών στο Λογαριασμό της Έκδοσης, είτε με χρέωση λογαριασμού καταθέσεων που τυχόν τηρεί ο μέτοχος στην Τράπεζα Eurobank Α.Ε. κατά ποσό ίσο με το συνολικό αντίτιμο των ομολογιών που αντιστοιχούν στο ασκούμενο Δικαίωμα Προτίμησης και εν συνεχεία ισόποση πίστωση του ανωτέρω Λογαριασμού της Έκδοσης.
Μετά την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησής τους, οι εγγραφόμενοι θα λαμβάνουν σχετική απόδειξη, η οποία δεν αποτελεί προσωρινό τίτλο και δεν είναι διαπραγματεύσιμη ή μεταβιβάσιμη.
Σε περίπτωση περισσοτέρων της μίας εγγραφής από το ίδιο πρόσωπο με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία στο Σ.Α.Τ., το σύνολο των εν λόγω εγγραφών θα αντιμετωπίζεται ως ενιαία εγγραφή.
Τα Δικαιώματα Προτίμησης, τα οποία δεν θα ασκηθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας άσκησής τους, αποσβένονται και παύουν να ισχύουν αυτοδικαίως.
Οι επενδυτές που ασκούν Δικαιώματα Προτίμησης δεν επιβαρύνονται με κόστη εκκαθάρισης και πίστωσης των ομολογιών τους. Για την αγορά Δικαιωμάτων Προτίμησης, ο αγοραστής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα έξοδα που έχει συμφωνήσει με την Α.Ε.Π.Ε.Υ. ή την Τράπεζα που συνεργάζεται για την ως άνω αγορά καθώς και με τις χρεώσεις (μεταβιβαστικά) που ισχύουν από την ΕΛ.Κ.Α.Τ.
Η Εταιρεία θα εκδώσει ανακοίνωση μέσω του Χ.Α. για την ύπαρξη και τον τρόπο διάθεσης τυχόν αδιάθετων ομολογιών εντός τριών (3) Εργασίμων Ημερών από τη λήξη της Περιόδου Άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
Οι ομολογίες θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε άυλη μορφή με πίστωση στη Μερίδα και στο Λογαριασμό Αξιών στο Σ.Α.Τ., που έχει δηλωθεί από τους δικαιούχους. Το ΜΟΔ, καίτοι μη διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α., κατόπιν της εκδόσεώς του θα καταχωρισθεί στην ΕΛ.Κ.Α.Τ, μέσω της Υπηρεσίας Αρχικής Καταχώρισης μη εισηγμένων τίτλων της ATHEXCSD.
Για το λόγο αυτό, προτού ασκήσουν τα απορρέοντα εκ του παρόντος δικαιώματά τους, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές -και μετέπειτα υπόχρεοι κάλυψης- θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρούν χαρτοφυλάκιο σε Συμμετέχοντα ο οποίος δύναται να παρέχει υπηρεσίες προς δικαιούχους μη εισηγμένων τίτλων.
Κλασματικές ομολογίες δεν θα εκδοθούν. Σε περίπτωση που τα Δικαιώματα Προτίμησης κατά την εξάσκηση τους οδηγούν σε δεκαδικό αριθμό ομολογιών αυτός θα στρογγυλοποιείται προς τον αμέσως μικρότερο ακέραιο.
Διαβάστε επίσης
Aegean: Υπερκάλυψη κατά 3,75 φορές για το ομόλογο των 250 εκ. ευρώ – Σε ιδιώτες επενδυτές το 78%
Reeves (Bally’s): Έχουμε λάβει δεσμεύσεις από επενδυτές για την ΑΜΚ 400 εκατ. στην Intralot
Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση ομολογιακού στις 14 Ιουλίου – Καταβολή 1.033,76€ ανά τίτλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης για σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Έρχεται νέο φίλτρο με στόχο την εξοικονόμηση
- Τι λένε στις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου, η «εξομολόγηση» Αυγενάκη στο «Αλφιέρε», ο… Αγιορίτης Κ.Μ. και η ανατροπή με Φλωρίδη
- Ο ήχος του χρυσού και το μούγκρισμα της αυταπάτης του δολαρίου
- H συνωμοσία της σιωπής και η πεμπτουσία της στρέβλωσης
