• Business

    Μ.Μαυρόπουλος: Η Ελλάδα αισιοδοξεί παρά το γεγονός ότι χάνει διαρκώς μερίδια απο τον τουρισμό!


    Αύξηση αλλά μονοψήφια θα σημειώσει για το 2016 ο ελληνικός τουρισμός όπως αυτό επισημαίνεται σε έκθεση του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού tour operator TUI.

    “Μπορεί ο κλάδος του τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο -και ιδίως σε χώρες όπως η Τουρκία- να ″φλέγεται″ λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και να χάνει διαρκώς μερίδια, αλλά η Ελλάδα αναμένεται να κλείσει το 2016 με μονοψήφιο ποσοστό αύξησης των αφίξεων, παρ’ ότι δεν θα είναι τόσο ωφελημένη από τις εξελίξεις όσο η Ισπανία”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services Μιχαήλ Μαυρόπουλου, με την ευκαιρία του συνεδρίου τουρισμού, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    “Σε χώρες όπως η Τουρκία οι ακυρώσεις φτάνουν το 40%. Εμείς δεν πήραμε ποσοστό από αυτές τις ακυρώσεις, αφού αυτές πάνε στην Ισπανία” σημείωσε ο Μιχαήλ Μαυρόπουλος, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του 13 χώρες. Πρόσθεσε ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ″σε περίπτωση που δεν επηρεαστούμε από κάποιο άλλο γεγονός″, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να βελτιωθεί μέσω των late bookings (καθυστερημένων κρατήσεων). Πολύ καλά αναμένεται να τα πάει η Κύπρος, με διψήφιο ποσοστό αύξησης.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η TUI επενδύει πλέον στα θεματικά ξενοδοχεία (π.χ, για οικογένειες, ζευγάρια, ευεξία, αθλητισμό), καθώς σε αυτά βρίσκεται το μέλλον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της εταιρείας που εκπροσωπεί. Υπενθυμίζεται ότι η TUI εξυπηρετεί 30 εκατ. πελάτες σε 31 χώρες και 180 προορισμούς.

     

    tziallas

    Από την πλευρά της πολιτείας συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και το 2016 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, εμφανίσθηκε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας.

    Στόχοι του υπουργείου Τουρισμού αποτελούν, όπως είπε, η αναβάθμιση των υποδομών, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας στους τουρίστες.

    Ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τα χιονοδρομικά κέντρα και τον ιαματικό τουρισμό και επίκεινται αντίστοιχες παρεμβάσεις για τον ιατρικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, συγκροτούνται ομάδες εργασίας για τον ιατρικό και θρησκευτικό τουρισμό, αποτελούμενες από υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες.

    Παράλληλα με τις παραδοσιακές, το υπουργείο Τουρισμού επενδύει και σε αναδυόμενες αγορές και έχει παρουσία στην Κίνα, το Ιράν, το Ντουμπάι και το Ισραήλ.

    Για τη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ότι έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τον πολιτιστικό τουρισμό, ενώ η συμπλήρωση, το 2016, 1.000 χρόνων ρωσικού μοναχισμού στο ‘Αγιο Όρος, σε συνδυασμό με το έτος Ελλάδας-Ρωσίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών.

     

    stylianopoulos

    O πρόεδρος και CEO της Navigator Travel και Tourist Services, Ανδρέας Στυλιανόπουλος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει home port στις κρουαζιέρες γιατί δεν διαθέτει την απαιτούμενη αεροπορική σύνδεση με την Αμερική. Μπορεί να αποτελέσει μόνο προορισμό διέλευσης σε συνδυασμό με τον Βόλο και την Καβάλα.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε “βάναυσες” τις αυξήσεις των εισιτηρίων στα τουριστικά αξιοθέατα και πρόσθεσε ότι στέλνουν αντιτουριστικό μήνυμα.

    simos avastasopoulos

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι “ο ελληνικός τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για το μέλλον”. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2015, όπως επίσης οι συγκυρίες και τα προβλήματα γειτονικών χωρών, έχουν ευνοήσει την Ελλάδα που εμφανίζεται ως ο πλέον ασφαλής προορισμός. Ολα αυτά, πρόσθεσε, προδιαγράφουν ένα ακόμη πιο υποσχόμενο 2016 με ρεκόρ αφίξεων που αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. τουριστών και με σημαντική αύξηση των εσόδων. Κατά τον κ. Αναστασόπουλο, η στρατηγική σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύει την ανάγκη να υπάρξει πολιτική δέσμευση και υποστήριξη στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε μια σύγχρονη Ελλάδα.

    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.



    ΣΧΟΛΙΑ