• Business

    Μυτιληναίος: Τον περασμένο μήνα οι ιδιώτες προμηθευτές προσέφεραν χαμηλότερες τιμές από τη ΔΕΗ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος,. Επικεφαλής ομίλου Μυτιληναίος


    Αισιόδοξος για τις προοπτικές των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, που «παλεύουν» για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο σε μία αγορά όπου η ΔΕΗ κυριαρχεί με 94%, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ομίλου «Μυτιληναίος», Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη του στο Euractiv.

    Ερωτηθείς για τις πολύ υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ειδικά σε σύγκριση με τη γειτονική Βουλγαρία, και το τι πραγματικά αποτρέπει τη μείωση των τιμών αυτών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε: «Δυστυχώς, η κατάρρευση των τιμών της βενζίνης, του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα κλπ δεν έχει επηρεάσει δραματικά τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερες τιμές τέθηκαν από τους ιδιωτικούς παρόχους, πολύ χαμηλότερες από τη ΔΕΗ. Έχω την αίσθηση ότι στους επόμενους μήνες ο ανταγωνισμός θα αρχίσει βαθμιαία να φέρνει κάποια οφέλη στον καταναλωτή».

    «Οι Έλληνες διαβάζουν παντού και βλέπουν στην τηλεόραση ότι εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου, οι τιμές του ηλεκτρισμού επίσης έχουν πέσει σημαντικά. Η ελληνική οικονομία δεν το έχει δει αυτό ακόμα, και υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν έχουν συμβεί αυτό. Ένας από  τους σημαντικότερους είναι η δομή της ελληνικής οικονομίας στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σχολίασε: «Η ΔΕΗ είναι ο κρατικός πάροχος ηλεκτρισμού για σχεδόν 60 χρόνια. Και έχει υπάρξει η κύρια πηγή υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών για 60 χρόνια. Σέβομαι βαθύτατα τη ΔΕΗ, για να είμαι ειλικρινής. Πάντα ήταν μία αποτελεσματική επιχείρηση. Αλλά αυτή η αποτελεσματικότητα δυστυχώς έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να πω. Είναι κρίμα. Ωστόσο, μία μονοπωλιακή κατάσταση όπως αυτή που έχει αναπτυχθεί από χρόνια, ήταν εντάξει τη δεκαετία του ’50 ή του ’60, αλλά όχι πια. Δεν είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανόνες και με τους κανόνες της αγοράς. Επομένως, πιστεύω ότι αργά αλλά σταθερά το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα μειωθεί και θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία στην αγορά που θα βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυρά. Πιστεύω ότι, αργά και επώδυνα, πηγαίνουμε προς τα εκεί».

    Αναφερόμενος στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, υπογραμμίζει: «Η ΔΕΗ έχει ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς, νομίζω ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάπου στο 94%, αλλά το υπόλοιπο 6% μοιράζεται ανάμεσα σε 6-7 παρόχους, οπότε πηγαίνουμε αργά προς τα εκεί. Η ΔΕΗ θα δει το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται προς όφελος του καταναλωτή, φυσικά. Αυτός είναι ο τελικός στόχος».

    Ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, η οποία έχει θέσει ως στόχο το 20% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ να προέρχεται από τη βιομηχανία. «Δυστυχώς η Ελλάδα απέχει πολύ. Η βιομηχανία έχει μερίδιο 9% και φοβάμαι ότι ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι η έλλειψη ανταγωνιστικής τιμολόγησης της ενέργειας. Και δεν είναι μόνο η τιμολόγηση του ηλεκτρισμού και του φυσικού αέριου από τις κρατικές ή τις ιδιωτικές εταιρείες. Είναι επίσης η φορολογία. Αυτή τη στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αέριο στη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι σχεδόν 40%. Γιατί; Γιατί η έμφαση στο ελληνικό πρόγραμμα δίνεται στην φορολογία παρά στις μεταρρυθμίσεις.  Αλλά όταν μια βιομηχανία όπως η δική μας που ανταγωνίζεται άλλες σε διεθνές περιβάλλον, φορολογείται 40% στο αέριο, όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ ο φόρος είναι 5%, 8%, 10% ή και 12%  πως μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν;», παρατήρησε.



    ΣΧΟΛΙΑ