• Business

    Μυτιληναίος και Elpedison κερδίζουν μερίδια της αγοράς εις βάρος της ΔΕΗ


    Η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα διανύει περίοδο ανακατατάξεων καθώς εταιρείες, όπως η Elpedison και η Protergia (συμφερόντων του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου), μπαίνουν δυναμικά στο πεδίο και αρπάζουν σημαντικό μερίδιο πελατών από τη ΔΕΗ. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και η ΔΕΗ φαίνεται πως δεν καταφέρνει να διατηρήσει τους πελάτες της από τη στιγμή που αυτές οι εταιρείες προσφέρουν άκρως ελκυστικά πακέτα.

    Παράλληλα, η ΔΕΗ, προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει νέα εκπτωτική πολιτική της τάξεως του 15% επί του τρέχοντος τιμολογίου που θα αφορά όλους τους πελάτες που παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΚΟ. Γεγονός είναι, βέβαια, ότι το μερίδιο που διατηρεί στην αγορά έχει καταγράψει πτώση 0,64% και διαμορφώθηκε το Μάιο στο 90,74%, τη στιγμή που τον Απρίλιο ήταν στο 91,38%.

    Οι ιδιώτες πάροχοι κατέχουν συνολικά το ποσοστό του 9,26% και η ΔΕΗ αναμένεται εντός του 2016 να απολέσει περαιτέρω 3,5% και να διαμορφωθεί στο 87,24%, όπως και περιγράφεται στην τελευταία συμφωνία και στους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

    elpedison
    Michel Piguet. CEO Elpedison

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ (λειτουργός αγοράς ηλεκτρισμού), η εταιρεία Elpedison, τον Μάιο κατείχε ποσοστό 2,27%. Η εν λόγω εταιρεία, στην οποία έχουν συμμετοχή ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και οι  όμιλοι Ελλάκτωρ και Χαλκόρ, φιλοδοξεί να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή ενέργειας.

    Άλλη μια εταιρεία που επιθυμεί να πρωτοστατήσει στον κλάδο της παροχής ενέργειας είναι η Protergia. Αποτελεί θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίου και συγκεντρώνει τη διαχείριση όλων των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του Ομίλου, που περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα). Η Protergia, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το μήνα Μάιο κατείχε μερίδιο 2,22% στην αγορά.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος
    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 60. Επικεφαλής ομίλου Μυτιληναίος

    Όπως ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ, οι υπόλοιποι ιδιώτες πάροχοι που συμπληρώνουν τη σκακιέρα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Ήρων με μερίδιο 2,62%, η NRG Trading με ποσοστό 0,65%, η VOLTERRA με ποσοστό 0,52%, η WATT + VOLT με ποσοστό 0,48%, η GREEN με ποσοστό 0,44%, ενώ οι Τιτάν, ΟΤΕInterbeton και Novaera συγκέντρωσαν μερίδια 0,03%, 0,01%, 0,02% και 0,01% αντίστοιχα.

    Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα και πράγματι το Σεπτέμβριο παραχωρηθούν μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωσης του 2015, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος θα υπερκαλυφθεί, παρά τη νέα εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ. Εάν αντίθετα υπάρξουν προβλήματα, τότε ένα πισωγύρισμα με απρόβλεπτες συνέπειες (ενεργοποίηση του όρου για λήψη δομικών μέτρων, ήτοι πωλήσεις μονάδων) είναι και αυτό πάντα στο τραπέζι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/anasa-gia-tin-krouaziera-stamatisan-tin-apergia-limenergates-tou-olp/55009

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/dramatiki-proidopiisi-apo-ton-soros-brexit-tha-prokalesi-mia-nea-mavri-tetarti/55076

     



    ΣΧΟΛΙΑ