• Business

    Μυτιληναίος: Απαντά στην κρίση με ανθεκτικότητα, ισχυρή ρευστότητα, προσήλωση στην ανάπτυξη

    Ευ. Μυτιληναίος


    Με όπλα την υψηλή του ρευστότητα, το καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας του αλλά και τη στρατηγική του τοποθέτηση σε αγορές που αναπτύσσονται  πως η ενέργεια και τα έργα υποδομής ο όμιλος Μυτιληναίος αντιμετωπίζει την διεθνή κρίση, που πλήττει τις αγορές και τις οικονομίες με το μικρότερο δυνατό κόστος, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που δημιουργεί.

    Όπως φάνηκε από το πρώτο τρίμηνο του 202ο, που ανακοινώθηκε χθες, ο όμιλος συνέχισε την αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων του  και προχωρά το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών του,
    ενώ  η στρατηγική του τοποθέτηση σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς τους, εξασφαλίζει την συνεχή ανάπτυξη.

    Η δύσκολη αυτή συγκυρία βρήκε των όμιλο με τα χρηματικά διαθέσιμα και τη συνολική ρευστότητα στο 1,5 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που συμβάλουν σε ένα εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ, γεγονός που ενισχύει την ασφάλειά του στο δύσκολο για τις οικονομίες και τις αγορές 2020.

    Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και ταμειακών ροών οι οποίες και θα δημιουργήσουν σημαντικό δίχτυ ασφαλείας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, για το υπόλοιπο του 2020 αλλά και μελλοντικά. Οι κινήσεις αυτές είναι συμπληρωματικές του εξαιρετικού πιστωτικού προφίλ της MYTILINEOS, η οποία δεν έχει σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων έως το 2022, και διαθέτει ισχυρή συνολική ρευστότητα της τάξης του €1,5 δισ.

    ‘Οσον αφορά την προοπτική για το υπόλοιπο έτος,

    • Συνεχίζει να αξιοποιεί στο έπακρο τη δραστική μείωση των τιμών των πρώτων υλών και του φυσικού αερίου, παράλληλα επεξεργάζεται και άλλες δράσεις για να ανταποκριθεί στις  προκλήσεις μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς.
    • Εκτός των €35 εκατ.  που αποτελούν το επαναλαμβανόμενο όφελος του προγράμματος “Ήφαιστος”, επεξεργαζεται περαιτέρω δράσεις βελτιστοποίησης κόστους, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον €35 εκατ. καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της MYTILINEOS. Ένα σημαντικό μέρος εκ του ανωτέρω συνόλου των €70 εκατ. αναμένεται να επιτευχθεί το 2020, ενώ το υπόλοιπο το 2021.
    •  Υλοποιείται κανονικά το 70% του επενδυτικού προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 30% έχει τεθεί σε διαδικασία επαναξιολόγησης αναμένοντας περισσότερα στοιχεία και σαφήνεια αναφορικά  με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

    Το σημαντικότερο ίσως συστατικό της θετικής πορείας του ομίλου, είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται οι επιμέρους τομείς δραστηριότητάς του,  εξασφαλίζοντας σταθερότητα αλλά και προοπτική, και περιθώρια κέρδους στον ένα τομέα όταν υπάρχει απώλεια σε άλλον. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση και νέων συνεργιών ώστε να αξιοποιεί στο έπακρο τη δραστική μείωση των τιμών των πρώτων υλών και του φυσικού αερίου.  Παράλληλα επεξεργάζεται  πρόσθετες δράσεις για να ανταποκριθεί  στις  προκλήσεις μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς.

    Μεταλλουργία

    Η ισχυρή ανθεκτικότητα του Τομέα Μεταλλουργίας οφείλεται αφενός στο καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας του και αφετέρου στις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για την βελτιστοποίηση του κόστους, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας, στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους, τόσο για την παραγωγή Αλουμίνας όσο και για την παραγωγή Αλουμινίου.

    Η Μεταλλουργία  αποδίδει καλύτερα από τον κλάδο παρά τη διεθνή κρίση, κυρίως εξαιτίας του προγράμματος Ήφαιστος, ενώ την ίδια στιγμή στον τομέα της ενέργειας όλες οι μονάδες παραμένουν πλήρως λειτουργικές και αποδίδουν θετικά αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του φθηνού υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει η εταιρεία. Παράλληλα στον τομέα EPC όλα τα έργα προχωρούν κανονικά όπως και ο μετασχηματισμός του κλάδου για την παροχή βιώσιμων λύσεων.

    Η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών τόσο για την Αλουμίνα όσο και για το Αλουμίνιο. Οι τιμές της Αλουμίνας παρουσίασαν πτωτική τάση, καθώς ο δείκτης API υποχώρησε κατά 26,3% σε $285 ανά τόνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ωστόσο, το σημαντικά μειωμένο κόστος πρώτων υλών και ειδικότερα οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου βελτίωσαν το κόστος παραγωγής Αλουμίνας κατά 30% (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), ή 15% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, εξασφαλίζοντας ικανοποιητική κερδοφορία.

    Όσον αφορά στο Αλουμίνιο, η μέση τιμή (LME) μειώθηκε κατά 8,9% σε $1.712,75 ανά τόνο από $1.880,64 ανά τόνο για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ τα πριμ των προϊόντων αλουμινίου μειώθηκαν περίπου 33%. Οι παραπάνω μειώσεις τιμών αντισταθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη συνολική μείωση του κόστους πρωτόχυτου Αλουμινίου κατά 22,5% (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), ή 21% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, καθώς και λόγω της μείωσης του κόστους Αλουμίνας, αλλά και των μειωμένων τιμών για πρώτες ύλες, όπως άνθρακας, πίσσα και άνοδοι.

    Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο

    Κατά το Α΄ τρίμηνο του 2020, ο Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, επωφελούμενος από το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της MYTILINEOS, σημείωσε αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΤΣ) στην χονδρεμπορική αγορά.

    Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Protergia αύξησε το μερίδιο αγοράς της σε 6,5% το Μάρτιο του 2020 και ενισχύει σταθερά την παρουσία της, με την πελατειακή της βάση να προσεγγίζει πλέον τους 250.000 πελάτες.

    Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα  για την εν λόγω περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μειώθηκε κατά 1,8% σε 13,45TWh, επηρεασμένη κυρίως από τη μείωση που σημειώθηκε κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου.

    Συνολικά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων της MYTILINEOS ανήλθε σε 1,228TWh, που αντιστοιχεί περίπου στο 12% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Αν προστεθεί σε αυτά και η λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) του Τομέα Μεταλλουργίας η αντίστοιχη συμμετοχή της MYTILINEOS στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεδεμένου συστήματος  ανέρχεται στο 15%.

    Τέλος, η κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, υψηλής απόδοσης με καύσιμο φυσικό αέριο και ισχύ 826 MW, συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’  τρίμηνο του 2021.

    Ολοκληρωμένα έργα και υποδομές

    Από το Β’ εξάμηνο του 2020 αναμένεται να αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα   η νέα δομή και στρατηγική κατεύθυνση του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών. Στόχος της διοίκησης είναι να προσανατολιστεί στην κατασκευή ενεργειακών έργων με καύσιμο το φυσικό αέριο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του σε αυτά και με δεδομένο ότι υπάρχει ζήτηση για τέτοια έργα.

    Ο Τομέας βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του στρατηγικού επιχειρηματικού του πλάνου, με στόχο να επικεντρωθεί στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά συστήματα εκτός δικτύου, έργα ενεργειακής απόδοσης κ.ά..

    Διεθνής Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας

    Η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έργων αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη αύξηση  τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη MYTILINEOS η οποία προσφέρει  αξιόπιστες λύσεις καλύπτοντας όλες τις φάσεις  ανάπτυξης των συγκεκριμένων  έργων. Διαθέτοντας την απαιτούμενη ρευστότητα, η εταιρεία είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτήν τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, τόσο για κατασκευές έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων με στόχο την μετέπειτα πώληση τους (BOT).

    Στο Α’ Τρίμηνο του 2020, συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή και το Καζακστάν.

    Επιπλέον, ο Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας ολοκλήρωσε την πρώτη πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 47MW, έναντι τιμήματος €45,8 εκατ. Η εν λόγω συναλλαγή ήταν η πρώτη από ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικά 600 MW που θα αναπτυχθούν, κατασκευαστούν και διατεθούν εντός των επόμενων 18-24 μηνών.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας ανέρχεται σε €155 εκατ., ενώ επιπλέον €160 εκατ. βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο συμβασιοποίησης τους.

      Το πρώτο τρίμηνο

    Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε €532,7 εκατ. έναντι €513,9 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7%.

    Τα Λειτουργικά Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε €80,6 εκατ. έναντι €92,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας μείωση 12,4%.

    Τα Καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €36,4 εκατ. έναντι €49,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας μείωση 26,8%.

    Αντίστοιχα τα Κέρδη ανά Μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,255 έναντι €0,348.

    Το καθαρό χρέος ανήλθε σε €530 εκατ., οδηγώντας σε αναλογία καθαρού χρέους προς EBITDA 1,76, τους τελευταίους δώδεκα μήνες (LTM)



    ΣΧΟΛΙΑ