• Business

    Μήπως σας αφορά; Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν… από το παράθυρο πρόστιμα προς την εφορία

    φορολογικές δηλώσεις


    Αν νομίζετε ότι το σχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων αφορά μόνο σε μεγαλοφοροφυγάδες που έβγαλαν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό ή τα… επένδυσαν σε σπίτια, αυτοκίνητα και γιοτ, κάνετε λάθος: Η εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με επικεφαλής τον Γ. Πιτσιλή, για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ανοίγει “παράθυρο” για πολλούς ακόμα φορολογούμενους που έχουν “ανοιχτούς λογαριασμούς” με την εφορία να τους κλείσουν, και μάλιστα δωρεάν!

    Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, η ρύθμιση Πιτσιλή δεν ωφελεί μόνο όσους έχουν μπλεξίματα με μαύρο χρήμα, αλλά και πολύ περισσότερο κόσμο που δεν έχει αποκρύψει φορολογητέα ύλη, αλλά υπέπεσε λόγω άγνοιας, βιασύνης ή φόρτου εργασίας σε τυπικές παραβάσεις, όπως είναι η μη δήλωση κάποιας μεταβολής ακινήτου στο Ε9 ή η μη υποβολή κατάστασης πελατών-προμηθευτών από εταιρείες, με την προϋπόθεση ότι οι παραβάσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με προσπάθεια αποφυγής φόρου.

    Στο πλαίσιο λοιπόν της εν λόγω ρύθμισης, οι φορολογούμενοι θα μπορούν δωρεάν να “διορθώνουν” τις παραβάσεις αυτές, γλιτώνοντας τα πρόστιμα καθυστέρησης που επισύρει η εκπρόθεσμη διόρθωσή τους και ξεκινούν από 100 ευρώ ανά δήλωση, ενώ φτάνουν και στα 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπόχρεος τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

    Όλα αυτά, βέβαια, στα χαρτιά, και συγκεκριμένα στην εγκύκλιο Πιτσιλή. Στην πράξη, όμως, υπάρχει μία ασάφεια που προκύπτει από τον νόμο 4446, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου: Γίνονται τελικά δεκτές χωρίς πρόστιμο ή όχι ως εκπρόθεσμες οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή άλλες καταστάσεις; Ή ισχύει αυτό που αναφέρεται στην εγκύκλιο, ότι εφόσον από τις διορθώσεις στα λάθη και τις παραλείψεις τους δεν προκύπτει οφειλή φόρου, οι υπόχρεοι δεν θα επιβαρύνονται με τα τυπικά πρόστιμα;

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, ενημερώνουν προφορικά τους πολίτες και τις εφορίες ότι βάσει της ρύθμισης δεκτές γίνονται μόνο οι δηλώσεις και όχι οι καταστάσεις, αν και κάποιοι εφοριακοί δέχονται και τις καταστάσεις, επικαλούμενοι πρόσφατη εγκύκλιο της Εφορίας η οποία, καθορίζοντας επακριβώς τα πρόστιμα για τις παραλείψεις των δηλώσεων αυτών, εξομοιώνει πλήρως τις καταστάσεις με τις δηλώσεις.

    Εκτός βέβαια αν η εξίσωση αυτή των δηλώσεων με τις καταστάσεις ισχύει μόνο όταν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιβάλει πρόστιμα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Guardian: Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία στις διαπραγματεύσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάος στην αγορά -Έτσι εξοντώνει η κυβέρνηση 850.000 επαγγελματίες και “μπλοκάκια”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία… – Η μεγάλη «φυγή» των Ελλήνων επιχειρηματιών και οι χρυσές… δουλειές!



    ΣΧΟΛΙΑ