• Business

    Μινέρβα: Πτωτική τάση για τις πωλήσεις αλλά σταθερές επενδύσεις

    • NewsRoom


    Καθοδική τάση στις πωλήσεις της, κατά 13%, παρουσίασε η Μινέρβα ΑΕ, σύμφωνα με την οικονομική χρήση του διαστήματος από την 1η Ιουνίου 2017 έως και τις 31 Μαΐου 2018. Το τελικό ποσό των πωλήσεων για το διάστημα αυτό έκλεισε στα 55,64 εκατομμύρια.

    Οι αιτίες των μειωμένων πωλήσεων

    Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει πως αποδίδει την πτωτική τάση των πωλήσεων στην κρίση που αντιμετώπισε ο κλάδος του ελαιόλαδου, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης του προϊόντος, αλλά και στην πιστή διατήρηση της πολιτικής της εταιρείας, ως προς τη χαμηλή κοστολόγηση και τις συμπληρωματικές προωθητικές ενέργειες.

    Ενώ η εταιρεία προσπάθησε να κρατήσει σε χαμηλή τιμή τα προϊόντα της, ταυτόχρονα αντιμετώπισε αυξημένο κόστος πρώτων υλών, συνδυασμός που οδήγησε τελικά στη μείωση περιθωρίου μεικτού κέρδους, από το 22% στο 19%.

    Ταυτόχρονα, η μείωση αυτή προκάλεσε τη βουτιά των καθαρών κερδών, που έφτασαν μέχρι τις 617 χιλιάδες ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ καθαρά, προ φόρων έσοδα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

    Η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, παρ’όλα αυτά, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ εμφανίζει και μηδενικό δανεισμό. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι συνεχίζει και τις αυτοχρηματοδοτούμενες επενδύσεις της.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «Η προηγούμενη χρονιά για τη Μινέρβα, αν και παρουσίασε κάμψη των οικονομικών αποτελεσμάτων της, χαρακτηρίστηκε από συνέχιση των επενδύσεων σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και εκσυγχρονισμό που πλησιάζουν συνολικά τα 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Μινέρβα δίνει έμφαση στην καινοτομία, υλοποιώντας ερευνητικά προγράμματα για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής».

    Οι επενδύσεις στην παραγωγικότητα και τον εκσυχρονισμό

    Πιο συγκεκριμένα, το 2018, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ετών, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, που σχετιζόταν με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας, στην κατηγορία των τυροκομικών της μονάδας Ιωαννίνων και στο σταθμό γάλακτος της Ανδραβίδας.

    Ταυτόχρονα με τα έργα αυτά, μεταφέρθηκε από τον Πειραιά στο Σχηματάρι και  εκσυγχρονίστηκε η γραμμή παραγωγής των προϊόντων ΤΟΠ, επένδυση που κόστισε στα ταμεία της εταιρείας 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία πιστεύει πολύ στη δυναμική του εργοστασίου στο Σχηματάρι, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκώς. Αποτελεί μια εγκατάσταση με τεχνολογία αιχμής, που συνδυάζει σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και τυποποίησης, με το σεβασμό στην ελληνική φύση. Συγκεντρώνει, άλλωστε, την παραγωγή των περισσότερων προϊόντων της εταιρείας (ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, έλαια, ξίδι) και αποτελεί το σημείο δυνατότητας ανάπτυξης πολυσχιδούς δραστηριότητας.

    Οι επενδύσεις της Μινέρβα συνεχίζονται, αυτή τη φορά με την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος ΥΠΕΡΤΥΡΙ, που αποσκοπεί στην παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος, όπως τυρί άλμης, τύπου Φέτας, με καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και αυξημένης προστιθέμενης αξίας, μεγαλύτερου χρόνου ζωής και μικρότερου αναγκαίου χρόνου ωρίμανσης. Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί στη μονάδα των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οικονομικά, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 240 χιλιάδες ευρώ.

    Η Μινέρβα διατηρεί δυναμική παρουσία και στις διεθνείς αγορές, εξάγοντας το 12% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Απευθύνεται κυρίως στις ακμαίες οικονομίες, που προσφέρουν καλύτερους όρους κέρδους, στοχεύοντας και σε διεύρυνση των δικτύων διανομής. Παράλληλα, ενισχύοντας τον εξαγωγικό χαρακτήρα της, η εταιρεία έχει συνθέσει και ένα καλάθι, που συμπεριλαμβάνει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, τυροκομικά, φέτα και ξίδι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαθήματα εργοδοσίας από τη Mondelez: Άδεια πατρότητας στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μία 27χρονη CEO έφτιαξε μία start up μόδας αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    MΗ ΧΑΣΕΤΕ: FG Europe: Αναλαμβάνει τη διανομή των λευκών οικιακών συσκευών της Hitachi στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ