• Business

    Μετρό Θεσσαλονίκης: Το πράσινο φως για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου φέρεται να δίνει το ΣτΕ

    • NewsRoom


    Το πράσινο φως για το ξεμπλοκάρισμα του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, φαίνεται πως δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Σύμφωνα με διαρροές, το ΣτΕ αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης της υπουργική απόφασης (μετά την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ), την οποία είχαν υποβάλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μαζί με άλλα συνδικαλιστικά όργανα των αρχαιολόγων.

    Σχολιάζοντας τις διαρροές, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Στράτος Σιμόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Το ΣΤΕ απέρριψε την προσφυγή για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και η μόνη βιώσιμη λύση για να έχουμε εκεί ένα σταθμό-μουσείο, μετά την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, θα αρχίσει άμεσα να υλοποιείται. Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση όλων όσων από την αρχή είχαμε ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης λύσης και φυσικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα».

    Πάντως, μέχρι στιγμής, το ΣτΕ δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί και για τον λόγο αυτό δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή όσοι έκαναν τις προσφυγές, τα αρμόδια υπουργεία και η Αττικό Μετρό.

    Μάλιστα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τους «κυβερνητικούς κύκλους» για την διαρροή, ως μια «ξεκάθαρα αντιθεσμική ενέργεια». «Ως Σύλλογος θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν το ΣτΕ δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την θεσμική διαδικασία», αναφέρει ενώ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο επέλεξε να αλλάξει τον σχεδιασμό του Μετρό. Μάλιστα υποστηρίζουν πως αν η πλειοψηφία είναι όντος οριακή, δεν έχουν «ηθικό έρεισμα» να ακολουθήσουν την απόφαση, προαναγγέλλοντας «συνέχιση του αγώνα» τους.

    Υπενθυμίζεται πάντως πως το ΚΑΣ έχει δημοσιεύσει τον περασμένο Νοέμβριο μια ανοιχτή επιστολή-καταπέλτη με την οποία εξηγούσε τη θέση του υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων ως μοναδικής εφικτής λύσης, κατηγορώντας τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και αποσιώπηση καίριων στοιχείων.



    ΣΧΟΛΙΑ