• Business

    Μέτρα ανακούφισης με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας

    Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας


    Στα 400 ευρώ το μήνα θα ανέρχεται, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί στους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι θα πάρουν αναλογία του επιδόματος ανάλογα με τις ημέρες που παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση. Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των συγκεκριμένων εργαζομένων για όσο διάστημα παραμείνουν χωρίς εργασία, θα αναλάβει το κράτος όπως έχει ήδη επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Παράλληλα, για τους μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν αναγκαστικά την δραστηριότητά τους, αναμένεται να δοθεί τρίμηνη παράταση στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, όπως έχει ήδη γίνει για τους τρεις πρώτους νομούς που έπληξε ο κορονοϊός. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό δεν θα ισχύσει για την αποπληρωμή των εισφορών για το μήνα Ιανουάριο, οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαρτίου.

    Για όσους επιχειρηματίες ενταχθούν στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης από το κράτος, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης. Μάλιστα πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο οικονομικό επιτελείο που υποστηρίζουν ότι για τις επιχειρήσεις εκείνες που παραμένουν ανοικτές και έχει μειωθεί ο τζίρος τους θα πρέπει, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η μηνιαία καταβολή των μισθών των εργαζομένων.

    Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από την αναστολή πληρωμής εισφορών και φόρων, αλλά και την τόνωση της ρευστότητάς τους και την ίδια στιγμή να μην καταβάλουν τις υποχρεώσεις απέναντι σε εργαζόμενους που απασχολούνται όλο αυτό το διάστημα κανονικά.



    ΣΧΟΛΙΑ