• Business

    Meta: Πρόστιμο – μαμούθ λόγω μεταφοράς δεδομένων

    • NewsRoom
    Μαρκ Ζούκερμπεργκ, CEO της Meta

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ, CEO της Meta


    Τσουχτερό πρόστιμο- ρεκόρ αντιμετωπίζει τώρα η Meta, για τη μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει επαρκής προστασία από την πρόσβαση κατασκόπων.

    Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τιμωρήθηκε με πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολαρίων) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έλαβε προθεσμία για να σταματήσει να στέλνει δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι απέτυχε να προστατεύσει τις προσωπικές πληροφορίες από τα αδιάκριτα βλέμματα των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Σημειώνεται ότι η ποινή, είναι πολύ υψηλότερη από το προηγούμενο πρόστιμο-ρεκόρ των 746 εκατομμυρίων ευρώ προς την Amazon, για παραβίαση των προτύπων απορρήτου της ΕΕ.

    Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με αυτές τις υπερατλαντικές ροές δεδομένων, για το λόγο ότι θα μπορούσαν να αφήσουν τους Ευρωπαίους εκτεθειμένους στους ασθενέστερους νόμους περί απορρήτου των ΗΠΑ.

    Πέρυσι, το Facebook απείλησε να αναστείλει τις υπηρεσίες του στην Ευρώπη, εάν του απαγορευόταν η χρήση του μηχανισμού του για τη μεταφορά των δεδομένων.

    Τον Ιανουάριο, στην επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, επιβλήθηκε πρόστιμο 390 εκατομμυρίων ευρώ από την DPC της Ιρλανδίας, επειδή ανάγκασε τους χρήστες να συμφωνήσουν σε εξατομικευμένες διαφημίσεις, παραβιάζοντας τους κανόνες απορρήτου της ΕΕ.

    Ωστόσο, στα τέλη Απριλίου, η Meta ανέφερε ότι «Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μας με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι το προτεινόμενο νέο Πλαίσιο Απορρήτου Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, θα εφαρμοστεί πλήρως πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την αναστολή τέτοιων μεταφορών, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα».

    Ενημέρωσε ακόμη ότι θα αξιολογήσει εάν και σε ποιο βαθμό η απόφαση IDPC θα μπορούσε να επηρεάσει διαφορετικά τις λειτουργίες επεξεργασίας δεδομένων της, ακόμη και μετά την ισχύ ενός νέου πλαισίου απορρήτου δεδομένων.

    Υπενθυμίζεται ότι η ιρλανδική DPC, επέβαλε επίσης πρόστιμο στο WhatsApp, μια ακόμη επιχείρηση που ανήκει στη Meta, για παραβίαση αυστηρών κανονισμών σχετικά με τη διαφάνεια των δεδομένων που μοιράζεται με άλλες θυγατρικές της.

    Διαβάστε επίσης: 

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Η Capital αγόρασε πλοίο με 20 εκατ. δολάρια

    Τασούλας: Παρέδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κ. Σακελλαροπούλου – Η διαδικασία και οι διερευνητικές



    ΣΧΟΛΙΑ