• Business

    Μέλισσα Κίκιζας: Ολοκλήρωσε επένδυση 16 εκατ. που αναβαθμίζει την παραγωγή της – Πώς κινήθηκε το α’ δίμηνο

    • Του Γιώργου Μανέττα


    Συγκρατημένη αισιοδοξίαγια την φετινή χρονιά, παρά την αναστάτωση που προκαλεί στην αγορά ο κορονοϊός, επικρατεί στην Μέλισσα Κίκιζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών ξεκίνησε θετικά το 2020, με τις πωλήσεις να καταγράφουν σημαντική άνοδο στο πρώτο δίμηνο. Καταλυτική είναι η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνιακαι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελικά διαμόρφωση του κύκλου εργασιών.

    Ο κορονοϊός, -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- δεν φαίνεται ικανός να ανακόψει τη δυναμική που έχει αναπτύξει η εταιρεία, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός.

    Τουναντίον, το διοικητικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το φαινόμενο. Ιδιαίτερος μάλιστα είναι ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις του ιού στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην κατηγορία του Horeca (Ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering). Ένα κανάλι, στο οποίο όλες οι βιομηχανίες τροφίμων στηρίζουν πολλά για την τόνωση των εσόδων τους.Η μεγαλύτερη αγωνία έγκειται στο εάν το «κύμα ακυρώσεων» που παρατηρείται τελευταία συνεχισθεί και πόσο αυτό θα επηρεάσει συνολικάτη φετινή τουριστική σεζόν. Καθώς από αυτό θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η βιομηχανία της οικογένειας Κίκιζα κινητοποίησε τους μηχανισμούς της και εργάστηκε μεθοδικά, προκειμένου να ανταποκριθεί στην απότομη «έκρηξη» που παρουσίασε η ζήτησηστα σούπερ μάρκετ όταν εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η εταιρεία είναι απόλυτα έτοιμη σε περίπτωση που επαναληφθείένα τέτοιο φαινόμενο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εξάλλου, υπάρχει και η εμπειρία από το καλοκαίρι 2015, τις ημέρες μετά την επιβολή των capital controls, όταν η ελληνική αγορά βίωσεπαρόμοιες καταστάσεις.

    Η παραγωγική δραστηριότητα και η εν γένει λειτουργία της εταιρείας αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω, μετά και την έναρξη του νέου μύλου στο εργοστάσιο στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση ολοκληρώθηκε και τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν και τα επίσημα «αποκαλυπτήρια». Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 16 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε το 2018 και αφορούσε στην κατασκευή Νέου Μύλου και ενός Σιλό Αποθήκευσης Σίτου.

    Μέσα από αυτή την επένδυση, η Μέλισσα Κίκιζας διαθέτει τους μεγαλύτερους σιμιγδαλόμυλους στην Ελλάδα και παράλληλα «αποκτά απόλυτη αυτάρκεια στην πρώτη ύλη για την παρασκευή των ζυμαρικών της» ενώ βελτιώνει περαιτέρω το κοστολόγιό της.

    Τα επενδυτικά σχέδια της βιομηχανίας δεν σταματούν καθώς φέρεται να συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγορών στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ήταν ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές της «Μινέρβα», η οποία βγήκε προς πώληση πριν από μερικούς μήνες.

    Η Μέλισσα Κίκιζας ξεκίνησε το 1947 και σήμερα, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα με παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες. Απασχολεί σχεδόν 300 άτομα προσωπικό, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2018 ανήλθε σε περίπου 67 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ