• Business

    Με χαμηλές προσδοκίες στα road shows οι ελληνικές τράπεζες


    Mε τη βαλίτσα στο χέρι θα βρίσκονται όλο το Μάρτιο τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να συμμετάσχουν στα road shows, που πραγματοποιούνται παραδοσιακά τον μήνα αυτό.

    Στις 4 Μαρτίου η JP Morgan στο Λονδίνο, στις 8 και 9 Μαρτίου η HSBC στη Νέα Υόρκη και ξανά στο Λονδίνο η Morgan Stanley στις 15 Μαρτίου διοργανώνουν τα τραπεζικά τους συνέδρια αλλά για τις ελληνικές τράπεζες οι προσδοκίες είναι χαμηλές όσο δεν θα μπορούν να «εξηγήσουν» στους επενδυτές, ποια πρόοδος υπάρχει στην αξιολόγηση.

    Με επιβαρυμένο το οικονομικό πεδίο, την αβεβαιότητα στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης και με πρόσθετο, ίσως και σημαντικότερο, πρόβλημα το προσφυγικό, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ζεστούς τους επενδυτές, που θεωρούν ως μεγαλύτερο «αγκάθι» την πολιτική σταθερότητα.

    Σε επιχειρηματικό επίπεδο και έχοντας παρουσιάσει τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2015, οι ελληνικές τράπεζες θα επισημάνουν ότι με τις υψηλές προβλέψεις του προηγούμενου έτους «καθαρίζουν» για φέτος το δρόμο προς την κερδοφορία.

    Πρόοδος καταγράφεται από τις τράπεζες στο κομμάτι του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και πάλι, ελλείψει αξιολόγησης, δεν πραγματοποιείται το στόρυ της «επανένταξης» στις κανονικές λειτουργίες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας με την επαναφορά του waiver και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Οσο αφορά τα κόκκινα δάνεια για τη διαχείριση των οποίων ενδιαφέρονται τα επενδυτικά funds, βήματα έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, χωρίς όμως ανακοπή της ύφεσης, οι τραπεζίτες δεν βλέπουν θετικές εξελίξεις.

    Για τους επόμενους 12 με 18 μήνες οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών εξαρτώνται από την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή του μνημονίου, στο οποίο περιλαμβάνεται η ευελιξία στην διαχείριση των NPLs και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ